Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1101
La República

La victòria del centre-dreta a Irlanda amenaça l’ensenyament del gaèlic

El fins ara principal partit de l’oposició a Irlanda, el Fine Gael, ha estat el clar guanyador de les eleccions i es preveu que formi un govern de coalició amb els laboristes. Els comicis han suposat un cop molt dur per al Fianna Fáil, fins ara al poder. Amb el 90% dels escons adjudicats, el Fine Gael n’obté 68 i s’espera que arribi a la xifra rècord de 75. Els laboristes ja n’han aconseguit 35. El Fianna Fáil ha caigut fins als 17 escons i el Sinn Fein en té 13, augmentant els seus vots en un 3%. El líder del Fine Gael i previsible primer ministre, Enda Kenny, defensava en campanya acabar amb la obligatorietat d’ensenyar el gaèlic irlandès a les escoles, argumentant que l’anglès és un idioma internacional, fet que podria acabar amb la extinció de la llengua pròpia d’Irlanda.

Redacció
Redacció 28/02/2011

El Fine Gael, de centredreta, arribarà al poder aprofitant la ira dels més de tres milions de votants irlandesos, molestos per la recessió econòmica de l’antic tigre celta. El partit proempresarial, partidari dels impostos baixos, s’espera que arribi o superi a la xifra rècord de 75 escons, si bé s’ha quedat sense majoria absoluta a la cambra baixa, de 166 diputats. La participació ha estat del 70,1%.

La setmana vinent, s’espera que comenci de seguida a negociar amb els laboristes de centreesquerra, tot i que públicament tracta de mantenir les seves opcions obertes. Segons el resultat final, hi ha la possibilitat que el Fine Gael busqués el suport de diputats independents, però els polítics més veterans han emfatitzat la necessitat de consolidar un govern estable i han rebutjat la idea de negociar amb independents. A pesar dels enfrontaments verbals durant la campanya, el Fine Gael i els laboristes tenen un passat de cooperació en el poder.

‘No tenim temps a perdre’, ha dit el líder del Fine Gael i probable proper ministre, Enda Kenny, un cop proclamada la seva victòria i abans de conèixer els resultats definitius. ‘El país i els bancs no poden demanar diners, estem fins al coll’, ha dit.

Perilla el gaèlic irlandès

La victòria del FIne Gael també podria suposar la fi del gaèlic irlandès com a assignatura obligatòria a les escoles del país. Tal com explicava Nationalia, els guanyadors de les eleccions són partidaris que la llengua pròpia deixi de ser assignatura obligatòria i passi a ser opcional, prioritzant l’anglès, que veuen com un idioma més necessari a nivell internacional. El centre-dreta també argumenta que l’ús social augmentaria si deixés de ser obligatori a l’ensenyament, una possibilitat que tant els laboristes com el Sinn Fein o el Fianna Fáil neguen rotundament, assegurant que deixar d’ensenyar gaèlic irlandès conduiria a l’extinció de la llengua pròpia d’Irlanda.