Dissabte, 7 de Desembre de 2019 - Edició 499
La República

La Vanguardia intenta netejar el Felipe González més #Feixistitzant

Barcelona (ACN).- L'expresident del govern espanyol Felipe González s'ha mostrat partidari d'una reforma constitucional que reconegui Catalunya com a nació. “Absolutament, sí. No tinc cap problema a reconèixer això la identitat catalana i que es garanteixi constitucionalment que no hi haurà cap extraviat que intenti alterar aquest reconeixement”, ha assenyalat González en una entrevista aquest dissabte a 'La Vanguardia'. L'exlíder del PSOE també ha matisat la seva carta oberta als catalans -publicada el passat 30 d'agost al diari 'El País'- i ha assegurat que es va malinterpretar i que no va comparar el procés independentista amb el feixisme dels anys 30: “En absolut volia dir això”, ha volgut deixar clar González.

Redacció
Redacció 05/09/2015

Felipe González ens segueix dient que Catalunya s’acosta al feixisme

“No estic en condicions de dir, no m'atreveixo a dir, perquè no tinc les dades per saber-ho, que hi hagi una intenció feixistitzant, o conduent el feixisme avui a Catalunya”, ha insistit l'expresident del govern d'Espanya. “El que em preocupa és que qui tingui més vots a les pròximes eleccions catalanes se senti legitimitat a no respectar les regles del joc”, ha concretat González. “És legítim voler canviar les regles del joc, però a Europa els canvis es promouen respectant les regles. Que aquest principi no es compleixi a Catalunya és el que de veritat m'inquieta”, ha reflexionat l'exdirigent socialista, que ha carregat contra un Artur Mas que “ha sortit de la legalitat” i “no compleix la seva funció de president de tots els catalans”.
 
Felipe González dubte de la democràcia. “La legitimitat democràtica no és només qüestió de vot”
 
“Mas no exerceix avui com a president de tots els catalans i molt menys com a primer representant de l'Estat a Catalunya. El fet de guanyar a les urnes legitima l'incompliment de les normes?”, es pregunta Felipe González, que es contesta ell mateix i llença un dur avís. “La legitimitat democràtica no és només una qüestió de vot. No respectar les lleis també obre la porta a qui vulgui trencar les regles en sentit contrari al que vol el catalanisme. Crec que m'explico amb prou claredat”, ha manifestat l'expresident espanyol. “Es pot acabar provocant una situació molt caòtica a Catalunya i a Espanya. Miri, cada dia tinc la convicció més profunda que totes les pulsions nacionalistes tendeixen a ser excloents”, ha comentat González.
 
 
Felipe González menteix: “Pèrdua de pluralitat a Catalunya”
 
“Calen reformes per a una nova etapa, no només per l'encaix de Catalunya. Com és possible mantenir al mateix temps l'estructura territorial d'inspiració napoleònica -les províncies- i alhora l'estat de les autonomies? Necessitem una reforma de la Constitució sense por a preguntar a la gent”, ha precisat l'expresident del govern d'Espanya, que també ha parlat de dos problemes cabdals per resoldre com són “els sentiments de pertinença i la fiscalitat”. “I cal aclarir competències, i assegurar-ne la qualitat”, ha puntualitzat González, que finalment s'ha referit també a una pèrdua de pluralitat en la societat catalana. “A Catalunya jo hi he conegut un model de convivència social insuperable. Ara, aquest espai s'ha deteriorat dramàticament”, ha afirmat. 

Relacionats