Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

La Vall d’Hebron estrena un innovador sistema que combat el tumor cerebral amb més precisió

L’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron ha estrenat un accelerador lineal que permet radiar els tumors cerebrals amb una precisió de menys d’un mil·límetre, amb la qual cosa disminueix la radiació als teixits sans dels voltants. Això implica que disminueixin els efectes secundaris de la radioteràpia. En el cas dels nens, aquests efectes secundaris es tradueixen en una disminució del coeficient intel·lectual.

Es calcula que d’aquest accelerador se’n beneficiaran uns 25 nens l’any i entre uns 50 i 60 adults. Fins ara les persones que havien de rebre aquest tractament havien de ser traslladades a centres privats. Fa uns deu anys havien de tractar-se a Madrid o a Vigo.

Redacció
Redacció 21/10/2008

El nou accelerador lineal ha estat finançat a partir del mecenatge del doctor Pere Mir, que ha donat un total de 2,5 milions d’euros. El cap del servei de radioteràpia de l’Hospital de la Vall d’Hebron, Jordi Giralt, ha explicat que amb aquest accelerador es converteixen en l’únic centre de Catalunya que tracta nens amb tumors amb aquest sistema.

En aquest sentit, calculen que d’aquest sistema es podran beneficiar uns 25 nens l’any i uns 50 o 60 adults l’any. De moment, el nou accelerador s’ha començat a aplicar a una nena de tres anys amb un tumor cerebral. Aquesta mateixa setmana començarà a aplicar-se a un altre nen. Giralt ha explicat que la majoria de nens amb tumors que es tracten tenen menys de 5 anys.

La radioteràpia que s’aplica amb aquest sistema actua sobre el tumor amb uns marges molt ajustats i amb una irradiació molt localitzada. Això vol dir que la precisió amb què ataca el tumor fa que els teixits sans no es vegin tan afectats, i que els efectes secundaris que se’n deriven disminueixin. En aquest sentit, Giralt ha explicat que en el cas dels nens, els efectes secundaris son la disminució del coeficient intel·lectual o els efectes sobre les funcions endocrines.

Aquest tipus de radioteràpia només serveix per combatre tumors cerebrals, però Giralt ha explicat que en una ‘segona fase’ ja es tractaran tumors situats en d’altres parts del cos humà.

Per la seva banda, la consellera de Salut, Marina Geli, ha explicat el gran avenç que suposa aquest sistema per Catalunya. Segons Geli, això fa que els malalts de càncer puguin tractar-se a Catalunya sense necessitat d’anar a altres llocs de l’estat.