Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

La Vall d’Aran simpatitza amb l’1-O

La Vall d'Aran al costat de Catalunya davant l'Estat espanyol. Així de clar s'han mostrat un grup de polítics amb un manifest que recorda que l'Aran és un subjecte polític reconegut per llei i expressa la seva preocupació pel conflicte institucional davant la “falta de voluntat política del Govern espanyol “per facilitar l'1-O. “Com aranesos, ens sentim concernits políticament en el procés d'autodeterminació del poble català”, afegeix el text que han signat una desena de polítics del país dels Pirineus, entre ells la diputada de la CUP Mireia Boya i l'alcalde de Les (Lleida), Emili Medan.

Redacció
Redacció 15/08/2017
Medan, en una entrevista de Catalunya Ràdio ha criticat que “bona part dels ajuntaments no estan disposats a posar facilitats perquè es pugui celebrar aquest referèndum”, una cosa que ha dit no entendre per què, més enllà de les preferències davant la independència, no cal impedir que els ciutadans puguin votar, ha asseverat.
 
Crítiques d'un exaliat del PSC
 
Medan, que va ser secretari general d'Unitat d'Aran, l'aliat del PSC a la comarca, ha lamentat la postura dels socialistes catalans, contraris a la convocatòria de l'1-O, i ha encoratjat els alcaldes d'Unitat d'Aran a “no escoltar les directrius d'un partit que segurament té uns objectius diferents que no tenen res a veure amb facilitar les urnes”.
 
“L'actual PSC no és el partit amb el qual vam pactar perquè ha perdut una part del component catalanista”, ha exposat Medan, que ha obert la porta a abandonar la formació si no recupera la seva bandera del nacionalisme aranès.
 
Crida al síndic
 
També ha demanat al síndic d'Aran, Carlos Barrera, i al Consell General que no es posin “d'esquena” a un procés impulsat des de la Generalitat sense el qual, ha subratllat, els aranesos mai podran exercir la seva autodeterminació. “Tenim recollit per llei el dret a decidir i, si no som capaços de donar suport al poble català a exercir les seves reivindicacions, no podrem pensar mai que l'Aran pugui exercir aquest dret”, ha reblat.