Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

La valenciana Gemma Pasqual guardonada el VI Premi Barcanova de Literatura Infantil i Juvenil

L’escriptora Gemma Pasqual d’Almoines (País Valencià) ha guanyat el premi Barcanova de literatura infantil i juvenil, amb una obra ambientada a Bagdad i amb un rerefons social titulada ‘Llàgrimes sobre Bagdad’, i Carles Sala ha quedat finalista amb ‘Flairosa, la bruixa dels sabons’. El jurat ha destacat de la primera obra que, tot i tractar-se d’un tema ‘colpidor’, presenta la narració des de la mirada d’una jove sense cap ‘maniqueisme’ per l’odi present en l’ambient bèl·lic. A més, no necessita ‘grandiloqüències’ ni ‘floritures literàries’ per emocionar al lector.

Redacció
Redacció 14/12/2007

La novel·la juvenil ‘Llàgrimes sobre Bagdad’ va sorgir arran d’una notícia apareguda en un diari en què es mostrava unes nenes iraquianes fent ballet occidental en una escola de dansa el gener del 2003, abans de l’atac que es va produir al març

L’article va despertar la curiositat de l’autora que va començar a documentar-se sobre aquesta escola i la realitat iraquiana llegint retalls de premsa de mitjans de comunicació internacionals i blocs de metges i ONG. “M’interessava el dia a dia de la realitat iraquiana”, ha assenyalat Pasqual.

“Em vaig presentar a aquest concurs perquè volia que aquesta història tingués molta difusió, ja que mostra com uns nens anaven a l’escola i de sobte tornen a l’Edat Mitjana”, ha dit la guanyadora d’aquesta VI edició.