Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

La vaga provoca ja la falta d’alguns aliments

La vaga de transportistes ja està causant els primers problemes d’abastiment. Es comença a notar la manca de proveïment de mercaderies en alguns centres comercials i establiments, gasolineres i també la distribució de premsa. Els transportistes han començat aquest dilluns la primera jornada de protesta per l’augment del preu del carburant i es concentren en diversos punts del país, tallant algunes vies importants. Impedeixen el trànsit de camions a l’autopista AP-7 i la N-II al pas fronterer de la Jonquera on hi ha alguns quilòmetres de cues.

Redacció
Redacció 09/06/2008

D’altra banda, al CIM del Vallès l’activitat era pràcticament inexistent i els transportistes en vaga s’han desplaçat cap al peatge de la Roca del Vallès on s’han anat acumulant els camions.

L’activitat també era gairebé inexistent al centre logístic de Mercadona a San Sadurní d’Anoia. Al polígon industrial de Constantí els vaguistes impedeixen l’entrada i sortida de camions del polígon i no descarten tallar la C-14.

Els piquets han bloquejat magatzems de grans cadenes de distribució d’aliments. Aquest matí, Mercabarna han entrat pocs camions al recinte. Habitualment, el moviment a Mercabarna és d’entre 2.000 i 3.000 camions, però aquesta primera jornada de vaga convocada de transportistes, només algunes desenes de camions hi han fet acte de presència. Tot i que els dilluns no hi ha mercat ni del peix ni de la flor és el dia de més activitat als pavellons de fruita i verdura, que aquest matí presenten els molls de descàrrega totalment buits. Segons fonts de Mercabarna, aquest mercat rep els dilluns entre 200 i 300 tràilers que descarreguen fruita i verdura a les parades dels majoristes.

La baixa activitat en els grans magatzems de distribució de menjar encara no té afectes en els establiments, tot i que si la vaga de transportistes es manté, a mitjan de setmana faltaran molts productes als prestatges. El mercat de la Boqueria, de moment no es veu afectat per la vaga i totes les parades estan omplertes d’aliments. De fet, el dilluns és un dia molt concorregut de turistes al mercat i les vendes es noten amb els clients habituals, de manera que demà es veurà quins efectes pot tenir la vaga amb el proveïment dels productes.

Alguns comerciants van decidir d’augmentar les seves compres el dissabte per poder afrontar la vaga, però temen, sobretot fruiters i peixaters, que si aquesta perdura, amb dos dies s’esgotaran els productes i hauran de tancar les parades.

Aquest cap de setmana, molts conductors han fet cues a les gasolineres per omplir els seus dipòsits. Per tant, la disminució del combustible i el començament de la vaga ha fet que avui algunes gasolineres s’hagin quedat sense carburant i hagin hagut d’indicar els sortidors amb un rètol de ‘fora de servei’.

Pel que fa a la distribució de premsa, els piquets han bloquejat una de les distribuïdores més importants de premsa com és Marina Press, situada al barri del Poble Nou. La distribució de la premsa ha quedat afectada en la majoria de rutes. Els repartidors no han pogut sortir aquest matí a repartir la premsa a Barcelona i la seva àrea metropolitana. Marina Press distribueix la majoria de capçaleres com el País, l’Avui, El Mundo o El Mundo Deportivo, que avui no han arribat als quioscos. En canvi, la distribució a domicili no ha tingut cap problema ja el repartiment de la premsa té un mecanisme més directe i se n’encarrega una altra empresa, Dir SL, situada també al Poble Nou.

A Girona, els quiosquers han explicat que hi ha hagut anomalies en la distribució de revistes i magazines. Segons ells, la majoria de capçaleres com el Pronto o l’Hola, que arriben normalment el dilluns, aquesta vegada s’han avançat al divendres.