Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

La vaga dels ferroviaris paralitza el transport per tren a la Catalunya Nord

Cap tren ha circulat aquest dijous a la Catalunya Nord a conseqüència de la vaga dels ferroviaris que protesten contra el projecte governamental de suprimir els règims especials de pensions. Segons els sindicats, a la Catalunya Nord la convocatòria unitària ha estat seguida per el 90% dels treballadors de l’empresa francesa de ferrocarrils. Tot i això, alguns trajectes d’anada i tornada s’han assegurat per un servei mínim d’autobusos. D’altra banda una manifestació que ha sortit de l’estació de Perpinyà ha reunit unes 5.000 persones, la majoria treballadors d’empreses públiques i ensenyament de secundària.

Redacció
Redacció 19/10/2007

Els manifestants, que segons la policia eren meitat menys nombrosos, han recorregut sense incidents el centre de la ciutat, cridant lemes contra la reforma de les pensions i la política social del govern francès en general.

Segons Eugène Rios, treballador dels ferrocarrils francesos (SNCF) i delegat del sindicat CGT, ‘amb aquesta mobilització hem volgut aplegar treballadors del sector públic i privat per plantar cara als atacs socials que patim tots actualment’.

Per Rios és ‘inconcebible’ renunciar avui els èxits socials aconseguits per les generacions anteriors. ‘No podem acceptar que es qüestioni tot inclòs el futur de la SNCF que estan desmantellant’ acusa el sindicalista.

A més dels treballadors en actiu, a la manifestació també hi han participat nombrosos jubilats que també podrien quedar afectats si s’aprova la reforma de les pensions especials. ‘Per una petita pensió representaria una pèrdua de gairebé 50 euros mensuals. Això és el que volen i nosaltres estem aquí per defensar el poder adquisitiu dels jubilats’ explica Liberto Jofre, jubilat de la SNCF i militant de la CGT.

Els sindicats s’han mostrat satisfets de la forta mobilització que hi ha hagut a Perpinyà i esperen que aquesta mobilització s’incrementarà en els pròxims dies de cara al 26 de novembre data avançada però encara no confirmada per la convocatòria d’una altra manifestació.

Tot i que la convocatòria era només per 24 hores els transports ferroviaris podrien pati encara algunes aturades demà ja que una part dels sindicats criden a continuar la vaga. Pel que fa a la resta dels transports públics, la companya de transport urbà ha funcionat amb normalitat a Perpinyà i al conjunt de l’àrea metropolitana.