Dimecres, 29 de març de 2023 - Edició 1707
La República

La UPF, la UAB i la UB signen un acord de mobilitat amb sis universitats nord-americanes

El Grup d’Universitats de Barcelona (BG); la Pompeu Fabra, l’Autònoma de Barcelona i la de Barcelona, han signat aquest dimarts un acord de mobilitat d’estudiants i investigadors amb el Consorci d’Universitats d’Estudis Avançats de Barcelona (CASB) integrat per la Universitat de Brown; la de Chicago; la Northwestern; la de Cornell; Harvard i Princeton. Així, una quarantena d’estudiants no llicenciats faran estades d’un any o d’un semestre per continuar els seus estudis a les universitats barcelonines. Prèviament se’ls ha demanat un nivell d’estudis d’espanyol de dos anys per tal de poder matricular-se als cursos amb una formació acadèmica adequada i com a màxim podran assistir a 4 cursos per semestre.

Redacció 16/01/2008

Aquesta és la segona tongada d’estudiants que venen a Barcelona ja que la primera va tenir lloc el mes de setembre quan un grup d’una trentena d’estudiants nord-americans van ser acollits per les tres universitats barcelonines. Els alumnes van fer un curs introductori de llengua i cultura catalanes de tres setmanes de durada.

A banda de ser-hi presents a l’acte els representants de cadascuna de les universitats, també hi ha estat el conseller d’Universitats, Josep Huguet, qui ha assenyalat que Catalunya per la ‘seva història, tradició cultural, industrial i humanística ha estat sempre un pol d’atracció i producció de talent’. I ha afegit que amb l’entrada a l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES) s”intensificarà’ la competència entre universitats europees i catalanes per captar als millors estudiants. Per això, Huguet ha apuntat que ‘calen aliances’ entre les universitats catalanes i d’arreu del món.

D’altra banda, el conseller ha dit que la llengua catalana és un ‘element a favor d’un model de multilingüisme’ i tot i que n”és condició necessària’ parlar llengües de gran abast, com l’anglès o l’espanyol, ‘no és suficient per la globalització’.

Aquest conveni també estableix que investigadors llicenciats de la UAB, la UB i la UPF puguin fer un projecte de recerca a les sis universitats nord-americanes. Així també, el professorat hi podrà fer estades per impartir seminaris o col·laborar en la docència.

Aquest pla de mobilitat bilateral serà finançat pel programa propi de cada una de les universitats que integren el BG.