Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

La unitat i la fermesa de JxSí i la CUP engendren la llei que permetrà el referèndum

Escenificació d'unitat, sintonia i màxima determinació dels dos partits sobiranistes del Parlament de Catalunya. Així s'ha mostrat en l'acte d'avui de les dues formacions que han presentat la part legislativa del referèndum. Hi han intervingut Jordi Turull, del PDeCAT i al parlament de Junts pel Sí, Marta Rovira d'Esquerra i al Parlament de Junts pel Sí i Anna Gabriel i Gabriela Serra de la CUP. L'acte ha mostrat la bona coordinació i entesa entre les dues formacions per anar de bracet per aconseguir el referèndum. També hi han assistit Albano-Dante Fachin, Joan Giner i Àngels Martínez (Podemos) i Joan Josep Nuet (EUiA).

Redacció
Redacció 04/07/2017
La llei que trenca amb l'estat per fer el referèndum

La llei amb què el Govern convocarà el referèndum serà “suprema” i prevaldrà sobre qualsevol altra norma que pugui contradir-la, amb l'objectiu de garantir la seguretat jurídica de tots aquells càrrecs que col·laborin amb la consulta. Així ho han explicat els diputats de JxSí Lluís Corominas i Jordi Orobitg. El preàmbul de la futura llei es recolza en el concepte internacional del dret d'autodeterminació reconegut en la Cort Internacional de Justícia de 2010. Segons el diputat de la CUP al Parlament Benet Salellas, la Cort Internacional especifica que exercir el dret d'autodeterminació implica que la reivindicació sigui pacífica i que s'hagin fet intents previs de negociació amb l'Estat”

Jordi Turull: La lleui més important del Parlament

 
El president de JxSí al Parlament, Jordi Turull, ha definit aquest dimarts la futura llei del referèndum d'autodeterminació de Catalunya com “la més important” que tramitarà al Parlament, i ha advertit de les conseqüències que tindrà, així com que la destinació estarà en mans de la ciutadania.
 
Per Turull, la llei que presentaran no és “un document intocable”, de manera que seran sensibles a possibles aportacions que es vulguin afegir, i també ha assegurat que els hagués agradat que la norma hagués estat el fruit del treball d'una ponència conjunta al que tothom hagués pogut fer aportacions.
 
Gabriela Serra: “Si guanya el sí, es declararà la independència en dos dies”
 
La representant de la CUP ha estat molt clara explicant que el referèndum és “un acte de dignitat i coherència perquè és un acte vinculant” i en aquest sentit ha explicat què passarà després de l'1 d'octubre. En cas que guanyi el 'No', ha recordat que el president convocarà eleccions autonòmiques. En cas que guanyi el 'Sí' ha afirmat que es proclamarà la independència dos dies després del recompte.
 
Marta Rovira: “Un referèndum amb més garanties que mai”
 
Marta Rovira ha explicat que aquesta llei “és la resposta democràtica a la sentència del 2010 i és la màxima expressió del mandat democràtic del 27S”. En aquest sentit ha assegurat que “aquest referèndum tindrà més garanties que mai!” i que el seu èxit “depèn de la participació de la gent” però també que se'n faci “una lectura clara dels resultats”.
 
Anna Gabriel: “No és un cop d'Estat”
 
Anna Gabriel ha fet una crida als assistents i a la ciutadania: “feu-vos aquesta llei vostra, perquè és una llei per al país”. L'anticapitalista ha desafiat l'unionisme: “no avalarem cap tesi del que estem donant un cop d'Estat”. A més, els ha recordat que aquesta llei és “una llei que expressa que no tenim gens de por d'escoltar la gent”. També ha afegit que “el referèndum és una solució democràtica a un conflicte que existeix; la nostra responsabilitat és oferir solucions”.