Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

La UE sentencia que les telefòniques no estan obligades a revelar les dades dels que es baixen música d’Internet

Telefónica no està obligada a delatar qui es baixa música d’Internet, com li reclama l’associació de productors i editors musicals espanyols, Promusicae. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha sentenciat, aquest dimarts, després de més de dos anys de procés, que els internautes que es descarreguen arxius i programes amb copyright podran seguir en l’anonimat perquè la legislació europea no obliga les companyies de telèfon i Internet a identificar-los i donar les seves dades personals als propietaris dels drets d’autor. Aquesta sentència suposa un nou revés a la persecució que entitats com la SGAE han iniciat contra milers d’usuaris de la xarxa.

Redacció 30/01/2008

Revés judicial a les discogràfiques que intentaven lluitar contra la pirateria reclamant a les telefòniques que revelin quins internautes intercanvien cançons i arxius a través de programes d’Internet com el Kazaa, l’Emule o l’Edonkey, al marge dels drets d’autor. ‘El dret comunitari no obliga els estats membres a difondre dades personals per garantir la protecció efectiva dels drets d’autor, en el marc d’un procediment civil’, diu la sentència, feta pública aquest dimarts. És a dir, que només si es tracta d’una investigació criminal, contra la pornografia infantil o el terrorisme, per exemple, les telefòniques estan obligades a revelar les dades personals dels internautes, que es poden identificar a través de les adreces IP dels ordinadors que utilitzin.

La legislació comunitària no obliga les telefòniques a identificar els internautes, però això no vol dir que impedeixi els estats membres a ‘imposar el deure de divulgar les dades personals’. L’estat espanyol, doncs, podria obligar Telefónica a atendre la reclamació de Promusicae, però el dret comunitari sobre propietat intel·lectual, privacitat i comunicacions electròniques i protecció de dades personals, ara per ara, no ho fa. Els jutges adverteixen que si l’estat espanyol o qualsevol altre de la UE decideix legislar sobre aquesta matèria haurà de garantir el ‘just equilibri’ entre ‘d’una banda el dret al respecte de la intimitat i, per l’altra, els drets a la protecció de la propietat i a la tutela judicial efectiva’.

Aquesta sentència respon a la consulta que el Jutjat Mercantil número 5 de Madrid va elevar al Tribunal de Justícia de la UE després que, a finals del 2005, Promusicae demanés per via judicial a Telefónica les dades personals dels internautes que havien utilitzat el Kazaa –i altres programes d’intercanvi d’arxius, el que es coneix com peer to peer o P2P–, així com les dates i les hores en què van connectar-s’hi. L’associació de productors i editors musicals espanyols pretenia emprendre accions civils contra aquests usuaris que s’havien descarregat cançons sense pagar drets d’autor ni tenir permís.