Diumenge, 8 de Desembre de 2019 - Edició 500
La República

La UE insinua que reconeixeria una Catalunya independent

En la croada espanyola per esgarrapar declaracions contràries a la independència de Catalunya, avui ha estat el torn de la Comissió Europea. El posicionament és una arma de doble tall, perquè si bé el portaveu de Jean-Claude Junker ha dit aquest migdia que si un territori s’independitza passa a ser un ‘tercer estat’ respecte la UE i en quedarà fora, això vol dir que tenen previst reconèixer com a estat el país escindit, que tot i que no l’ha esmentat en cap moment, és Catalunya, perquè és on està el focus posat ara mateix. 

Redacció
Redacció 17/09/2015

O bé Reconeixement o bé UE automàticament, assegurats

“Si una part d'un estat membre deixa de ser part d'aquest estat perquè el territori es converteix en un país independent, els tractats ja no s'aplicarien a aquest territori”, ha afirmat el portaveu de la Comissió Europea, que també ha recordat que des d’aquell moment podria sol·licitar convertir-se en membre de nou. Un procediment que només poden engegar estats reconeguts per la comunitat internacional. Si no hi ha reconeixement, vol dir que entenen que Catalunya encara forma part d’Espanya, així que es mantindria a la UE perquè Madrid és un estat membre.

Campanya de propaganda espanyola amb un taló d'Aquil·les

En qualsevol cas, les declaracions d’un portaveu de la Comissió s’emmarquen en la campanya propagandística de l’Estat per forçar autoritats i institucions internacionals a irrompre i intentar influir en el vot dels catalans el dia 27 de setembre. Ja són moltes les medalles que els últims dies el govern Rajoy s’està posant, després de les reaccions d’Angela Merkel, David Cameron i Barack Obama. Amb tot, el joc de fer parlar dirigents internacionals s’està trobant amb un taló d’Aquil·les: ningú no esmenta la paraula Catalunya, ni critica el procés o insta als ciutadans a votar unionista el 27-S. 

Relacionats