Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

La UCE recorda Manuel Sanchis Guarner, pare de la filologia valenciana

La Universitat Catalana d’Estiu ha homenatjat Manuel Sanchis Guarner (1911-1981), pare de la filologia valenciana, 100 anys després del seu naixement. Autor de l’obra de referència ‘La llengua dels valencians’ (1933), va ser decisiu en l’elaboració del diccionari Català-Valencià-Balear, en el qual va començar a treballar-hi l’any 1945 de la mà del seu amic Francesc de Borja Moll. Va ser un ‘polígraf’, en paraules del professor Miquel Vilà, un ‘erudit’ capaç de dominar ‘disciplines ben diferents’. En la conferència ‘Llengua i vida: el País Valencià avui’, Josep Guia l’ha definit com ‘un home amb un gran compromís valencianista des d’una perspectiva republicana i lleugerament d’esquerres’. El professor de la Universitat de Valencia Miquel Vilà ha qualificat Sanchis Guarner de ‘polígraf’. Un adjectiu que pretén descriure la seva capacitat per ser ‘un erudit en disciplines tan diverses com la filologia o l’etnografia’.

Redacció
Redacció 19/08/2011

Com a lingüista va fer valuoses aportacions en quatre camps diferents. Va col·laborar en la creació d’un atlas lingüístic de la península Ibèrica dirigit per Tomás Navarro Tomás. La seva tasca va centrar-se en els dialectes de Catalunya. També va destacar com a lexicòleg i especialment com a gramàtic. Seva és la feinada d’adaptar ‘la normativa de Pompeu Fabra amb la variant valenciana’, ha reconegut Vilà. Com a historiador de la llengua l’any 1980, poc abans de la seva mort, va publicar també amb edicions Salvat una aproximació a la història a la llengua catalana des dels seus orígens i fins al segle XV.

L’homenatge de la Universitat Catalana d’Estiu a Sanchis Guarner ha començat amb la intervenció d’un altre professor de la Universitat de Valencia, Josep Guia. El també líder del PSAN al País Valencià ha il·lustrat els moments més rellevants de la seva vida amb fotografies que han mostrat als assistents la primera imatge del filòleg, amb 3 anys, o com passejava per Mallorca al cantó de la seva dona, mesos després de sortir de la presó, engarjolat per la seva militància en el bàndol republicà.

L’acte ha estat moderat pel rector de la UCE, Jordi Sales, hi ha comptat amb la participació dels professors de la Universitat de València Josep Guia i Miquel Nicolàs, i el professor de la Universitat de les Illes Balears Joan Alegre