Dilluns, 24 de Febrer de 2020 - Edició 578
La República

La Trobada de Campaners reivindica el dret de les campanes a sonar

ACN.- Os de Balaguer (Noguera) ha estrenat aquest diumenge un nou toc per reivindicat el dret de les campanes a sonar. Ha estat durant la XXIX edició de la Trobada de Campaners, on també s'ha reclamat que s’ensenyi a tocar les campanes a les escoles per la seva importància històrica i cultural. La Trobada ha reunit una setantena de campaners de tot l'Estat i de França i es calcula que per la població hi han passat unes 1.500 persones. L'Ajuntament d’Os de Balaguer ha anunciat l'objectiu de poder estrenar l'any que ve, coincidint amb la trentena edició de la Trobada, una rèplica de l'Honorata, la campanya que Felip V va fer destruir com a càstig per haver tocat a sometent durant el setge de Barcelona el 1714.

Redacció
Redacció 24/04/2016

Des de fa tres anys la Trobada de Campaners compon un toc per a una causa que es creu justa. L'any passat va ser per a l'esport femení i el 2014 per a les malalties rares. Aquesta vegada la Confraria de Campaners de Catalunya i l'Ajuntament d'Os de Balaguer han decidit dedicar-lo a les campanes emmudides com a crit d'alerta per evitar que siguin silenciades per motius econòmics o normatius.
 
Per tant, aquesta ha estat una trobada especialment combativa contra els perills que amenacen la pervivència del so de les campanes. En aquest context, s'ha fet un acte de reconeixement al municipi de Rosselló (Segrià), que es va quedar sense campanar quan es va desplomar al gener, i també a l'Associació de Veïns del Barri Vell de Girona, per la seva lluita per restablir el toc nocturn prohibit per l'Ajuntament arran de les queixes d'un hotel.
 
El manifest que s'ha presentat reclama el dret a sonar de les campanes ja que es considera que el seu so i les funcions que han tingut al llarg de la història són un símbol de la cultura i la identitat dels pobles. Per això el text també demana a les autoritat que les respectin i protegeixin d'aquells que les volen emmudir.
 
Fa 29 anys que Os de Balaguer acull una trobada que vol reivindicar un ofici històric que ha de resituar-se en una societat on ja fa anys que les campanes han perdut la batalla enfront de les noves tecnologies. Durant tot el matí no han deixat de sonar amb repics de festa, de difunts, de sometents, d'incendi i de tot allò que tradicionalment s'havia comunicat des dels campanars.
 
Paral·lelament a la Trobada els carrers d'Os de Balaguer acullen també la Fira de Campana, amb parades de tot tipus de productes tradicionals.
 

Relacionats