Dilluns, 27 de març de 2023 - Edició 1705
La República

La televisió fomentarà el català a Andorra

S’ha signat un conveni de col.laboració entre el Servei de Política Lingüística i l’STA mitjançant el qual es pretén fomentar l’ús social del català. Destacant el més important, es pot fer especial referència a que els andorrans podran fer cursos en català a través del seu televisor i fins i tot en un futur es podrien donar classes tutoritzades particularment. El ministre de Cultura andorrà va ressaltar la contribució de l’STA, “una de les grans companyies d’Andorra que és sensible a la situació del català”.

Redacció 22/06/2007

En un futur no molt llunyà la televisió a Andorra fomentarà la llengua oficial, el Català. Això serà possible gràcies a que s’ha signat un conveni de col.laboració entre el Servei de Política Lingüística i el Servei de Telecomunicacions d’Andorra (STA) mitjançant el qual es pretén fomentar l’ús social del català. L’acte de signatura,dut a terme a l’edifici del Govern, el ministre de Cultura i Ensenyament Superior, Juli Minoves, i el director general de l’STA, Jaume Salvat, van destacar la importància de posar les noves tecnologies al servei de la promoció de la llengua catalana.

Les dades procupen a les institucions catalanes, ja que l’ús social s’aproxima al 29% al Principat. Minoves va qualificar de “tràgica” aquesta situació malgrat la “bona presència institucional”. Davant el fenomen d’un “país que s’expressa en llengües que no són l’oficial”, el ministre de Cultura va ressaltar la contribució de l’STA, “una de les grans companyies d’Andorra que és sensible a la situació del català”.

L’acord estableix que I’STA oferirà la seva futura plataforma de televisió interactiva per al foment de l’ús i l’aprenentatge de la llengua catalana. una de les propostes ambicioses és que els andorrans podran practicar cursos interactius a través de la petita pantalla, segons ha explicat Salvat. Es plantejà també que aquests cursos en un futur, podrien incloure tutories personalitzades. A més, l’STA adjuntarà a les seves factures el desplegable Acull el català i ensenya’l i Política Lingüística inclourà el logotip de l’STA en les seves campanyes de sensibilització.

La companyia de telecomunicacions inclourà a la seva intranet un enllaç al Servei de Política Lingüística per tal d’implicar els seus treballadors en la campanya de promoció del català i per això . En aquesta mateixa línia, l’STA s’adhereix al projecte de Voluntaris per la Llengua amb la finalitat de captar voluntaris entre els