Dijous, 12 de Desembre de 2019 - Edició 504
La República

La solució per assegurar una alta participació en el RUI?

Junts pel Sí i la CUP negociaran a partir de la setmana vinent un full de ruta comú per poder superar amb èxit la qüestió de confiança del 28 de setembre i el RUI serà un dels temes que centraran les converses. La divisió en el si independentista per incorporar el plebiscit –la CUP ho té clar, mentre que ERC i el PDC en dubten i el debat també existeix a la societat civil– rau en la necessitat de no repetir un 9N, amb una participació gairebé exclusiva dels ciutadans sobiranistes. En aquest sentit, avui s’ha plantejat una possible solució per assegurar el vot dels unionistes, i ha vingut del món dels comuns. 

Redacció
Redacció 01/09/2016

Els problemes logístics de la proposta d'Asens

El regidor de Barcelona en Comú a la ciutat comtal i tinent d'alcalde Jaume Asens ha proposat en una entrevista a Crític que el referèndum es podria celebrar el mateix dia que les “eleccions constituents” previstes pel full de ruta. Així s’incentivaria la participació dels contraris a la independència, tot i que les dificultats logístiques serien majúscules, perquè s’haurien de posar les urnes del plebiscit als mateixos col·legis electorals que els utilitzats pels comicis catalans amb o sense el vist-i-plau del ministeri de l’Interior. A més, hi hauria el dubte sobre la possibilitat que els mateixos ciutadans escollits per ocupar les meses electorals poguessin gestionar també les paperetes del plebiscit.

Les contradiccions entre la proposta i els gestos dels comuns

Asens ha donat així mostres de voler-se apropar a les tesis sobiranistes de Junts pel Sí i la CUP. Les seves paraules, però, contrasten amb el comunicat de Barcelona en Comú on es justifica la participació de la formació a la manifestació independentista de la Diada amb un discurs ambigu però sobretot rebutjant el full de ruta del govern Puigdemont. De fet, En Comú Podem continua amb el discurs del plebiscit pactat amb l’Estat, com Xavier Domènech ha explicitat els darrers dies, i fins i tot ha convocat una manifestació alternativa a la de l’ANC per la Diada. D'altra banda, el tinent d'alcalde de Barcelona no descarta en l'entrevista una coalició electoral amb la CUP en els propers comicis catalans. 

Relacionats