Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

La Síndica de Barcelona demana a l’Ajuntament que apliqui la normativa d’instal·lació d’aparells d’aire condicionat

La Síndica de Greuges de Barcelona, Pilar Malla, denuncia que la normativa d’instal·lació d’aparells d’aire condicionat municipal no es compleix i demana a l’Ajuntament de la ciutat que l’apliqui amb més inspeccions. Segons les queixes rebudes en aquesta institució, només s’obren expedients quan els veïns denuncien la instal·lació molesta d’aquesta aparells, però pràcticament mai s’actua d’ofici. La Síndica afirma que l’actual regulació i la falta aplicació no és eficaç per evitar instal·lacions incorrectes dels aparells d’aire condicionat, que causen molèsties als veïns, ja siguin per soroll, per una excessiva emissió d’aire calent o per l’impacte visual que provoquen.

Redacció
Redacció 26/06/2007

La falta de control és causa de conflictes entre veïns, que es dirigeixen a la sindicatura després d’haver cursat la denúncia a l’Ajuntament i no haver rebut resposta. Després de dos anys i mig de funcionament de l’oficina de la Síndica de Greuges, Pilar Malla considera que el consistori no resol correctament aquest problema perquè l’arribada de l’estiu ha revifat les queixes.

Principalment, els ciutadans es queixen de retard en el seguiment de les denúncies per soroll d’aparells domèstics o industrials. Al parer de la institució, les queixes posen de manifest que l’actual regulació que afecta els aparells d’aire condicionat i la seva aplicació no és eficaç.

Les queixes que han arribat a la Síndica posen de manifest que els tràmits i el procediment administratiu s’allarguen massa. Pot arribar a passar un any entre que es presenta una denúncia i arriba l’ordre de retirada de l’aparell. Moltes vegades el veí afectat no rep informació de la tramitació que segueix la seva denúncia si no s’hi interessa personalment.

Normativa molt exigent

La Síndica considera que la normativa actual és molt exigent i prova d’això és l’elevat incompliment. L’Ordenança general del medi ambient urbà fixa les limitacions acústiques i d’emissió de calor que poden generar els aparells, però a més, l’Ordenança dels usos del paisatge obliga a instal·lar els aparells en els terrats per a tots els edificis de nova construcció o quan es fa una rehabilitació integral.

En edificis ja construïts prohibeix la instal·lació en les façanes, encara que els aparells no siguin visibles des del carrer. Només es permet la instal·lació en patis de llums o als patis de parcel·la i sempre que hi hagi el consentiment dels veïns que hi tenen sortida. Només és possible instal·lar els aparells en façanes si hi ha un projecte aprovat per l’Ajuntament.

La Síndica adverteix que l’incompliment de la normativa genera un descrèdit cap a l’Ajuntament i la decepció dels ciutadans molestos per la infracció. Per això, recomana al consistori que revisi l’actual normativa i faci les modificacions necessàries perquè sigui viable la seva aplicació, a més que destini més mitjans per fer-la complir.

També recomana més informació als ciutadans perquè coneguin les possibilitats d’instal·lació que marca la normativa i considera que la responsabilitat de la infracció no pot recaure només en els propietaris, sinó que s’ha de demanar als instal·ladors que la compleixin.