Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

La Setmana del Llibre en Català fa un balanç ‘molt positiu’ de l’estada a Sant Cugat del Vallès

La comissió organitzadora de la 27a Setmana del Llibre en Català, que enguany s’ha celebrat a Sant Cugat del Vallès, fa un balanç ‘molt positiu’ de l’experiència. El seu president, Albert Pèlach, ha assegurat a l’ACN que s’han superat les expectatives, ja que s’han registrat 50.000 visitants i 15.000 llibres venuts. ‘S’ha demostrat que el concepte de Setmana és molt atractiu per a molta gent, no només per als barcelonins’ ha assenyalat. Tot i així, els organitzadors tenen l’aspiració de tornar a Barcelona. Pèlach també ha apuntat que ja està ‘superada’ la polèmica amb el Gremi de Llibreters de Barcelona i Catalunya, que en aquesta edició havia optat per abandonar l’organització de la fira.

Redacció
Redacció 16/03/2009

Polèmiques a banda, Albert Pèlach considera que enguany s’ha fet, d’una banda, una clara aposta per la ‘qualitat de l’espai’, amb uns envelats integrats en un entorn únic com és el monestir de Sant Cugat. De l’altra, hi ha la gran diversitat d’activitats, que han donat al certamen un to dinàmic i participatiu. La filosofia d’aquest any que ha impulsat la comissió organitzadora, ha estat la de convertir l’esdeveniment cultural en ‘una gran festa de les lletres i les arts catalanes’. I la resposta del públic ha estat, segons la comissió, aclaparadora.

De fet, una enquesta feta durant els deu dies que ha durat la Setmana del Llibre en Català, indica que el públic posa una nota global de ‘notable’ –un 7,9 sobre 10-, al certamen. Un 50% dels visitants ho feien per primera vegada, i un 25% han participat en alguna de les activitats programades. A més, un 60% del públic, era de fora de Sant Cugat del Vallès.

Pel que fa a la venda de llibres, el títol més adquirit ha estat ‘Els homes que no estimaven les dones’, d’Stieg Larsson, mentre que l’autora més venuda ha estat Isabel-Clara Simó. Precisament, l’escriptora i periodista ha estat distingida enguany amb el Premi Trajectòria que atorga la Setmana, un reconeixement que anteriorment havien rebut, Josep Palau i Fabre, Josep Maria Espinàs, Teresa Pàmies i Avel·lí Artís Gener ‘Tísner’, entre d’altres.

Entre els més venuts figuren també els llibres de Pepe Rubianes, Víctor Alexandre, Màrius Serra, Lluís Anton Baulenas, Francesc Miralles i diferents títols de la col·lecció Bernat Metge. Destacable també la venda de llibre per a públic infantil, que ha representat el 35% del total. En un espai que sumava 1.200 m² repartits en tres carpes, s’ha ofert un fons de més de 20.000 títols, distribuïts en els àmbits de ‘narrativa’, ‘no ficció’ i ‘infantil i juvenil’.

La 27a Setmana del Llibre Català s’ha tancat de la mateixa manera com va començar, amb l’espectacle ‘Poesia i Llibertat’. Es tractava de la lectura de textos de Friedrich Schiller interpretats per les actrius Carme Sansa i Sílvia Bel i amb música de Joseph Haydn, amb peces que ha musicat el quartet de corda Camerata Sant Cugat.