Divendres, 25 de juny de 2021 - Edició 1065
La República

La sequera, el principal problema de Catalunya

El 42,9% dels catalans veuen la manca d’aigua com el principal problema de Catalunya, segons el Baròmetre de primavera, elaborat el mes d’abril, del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), que ha estat presentat aquest divendres. El segueixen la immigració, amb un 27,2%, i l’accés a l’habitatge, amb un 20,4%. D’aquesta forma, l’aigua s’ha convertit en una de les preocupacions principals dels catalans després que hagi aflorat la crisis de l’aigua i hagi començat el debat sobre el minitransvasament de l’Ebre cap a Barcelona. Així mateix, 23,2% dels catalans assegura que la manca d’aigua és el problema ‘més important’ del país.

Redacció
Redacció 16/05/2008

L’enquesta feta per l’Institut Opina es va elaborar del 14 al 25 d’abril amb una grandària de la mostra de 2.000 individus, amb un nivell de confiança del 95,5%, amb un marge d’error de 2,73%. Les enquestes s’han fet per via telefònica assistides per ordenador a ciutadans de més de 18 que resideixen a Catalunya.

El director del Centre d’Estudis d’Opinió, Gabriel Colomé, ha manifestat que al pròxim baròmetre del mes de juliol la manca d’aigua ‘hauria d’estar amb uns indicadors inferiors. Colomé també ha dit que ‘una de les estrelles dels anteriors baròmetres’ ha passat al sisè lloc de la llista de preocupacions amb un 12,3%. De fet, ha destacat que la manca d’aigua com a preocupació principal ha desbancat a la manca d’infraestructures en el seu punt àlgid, al baròmetre del mes de novembre, amb més del 34,6%.

A la pregunta de quin partit pot donar millor resposta al problema de la manca d’aigua, un 37,6% creu que cap; un 19,9% el PSC; un 10,9% CiU; un 3,7% el PP català; un 3,5% ERC; un 2,8% ICV-EUiA, i Ciutadans un 0,1%.

Així mateix, també s’ha incrementat la valoració negativa de l’actual situació econòmica. De fet, un 39,6% pensa que aquesta és ‘dolenta’ a Espanya i un 33,8% que ho és a Catalunya. Un 4,8% creu que la situació econòmica a l’Estat és ‘molt dolenta’ i un 9,2% que ho és a Catalunya. En canvi, el 32,4% pensa que la situació econòmica a Catalunya és ‘bona’ i el 30,7% considera que ho és a Espanya.

En aquesta línia, el 58,8% creu que la situació econòmica de Catalunya és pitjor que fa un any. En aquesta línia, un 40,6% dels enquestats creu que la situació econòmica de Catalunya empitjorarà d’aquí a un any.