Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La sentència de l’Estatut, després de les europees

|

- Publicitat -

Si bé és cert que les deliberacions del Ple del TC sobre l’Estatut català han hagut de superar moltes dificultats -una cascada de recusacions que van enrarir de forma notable l’ambient entre els magistrats, i fins i tot la sobtada defunció d’un d’ells-, les fonts consultades asseguren que la sentència s’hauria d’haver dictat ja fa temps, però no ha estat pas així. D’aquesta manera s’hauria evitat la situació actual, on ens trobem amb una norma la constitucionalitat de la qual és dubtosa però que s’aplica des d’agost de 2006.

No obstant això, les mateixes fonts es mostren poc optimistes i no creuen que la fallada pugui estar abans de finals de maig, amb el risc, malgrat l’habitual prudència del Tribunal per a no interferir en els processos electorals, que afecti la campanya per als comicis europeus.

Publicitat

Interferències

Al gener, s’han creuat pel camí de l’Estatut dues altres causes que el TC ha hagut de donar prioritat per la proximitat de les eleccions autonòmiques al País Basc, que es realitzaran el pròxim 1 de març: la Llei d’Igualtat basca, que afecta a la composició de les candidatures; i el procés d’il·legalització de ANV.

Així doncs, si no sorgeix cap imprevist, el Tribunal té previst reprendre les deliberacions sobre l’Estatut com més aviat millor. Per molt que es vulgui córrer, però, a partir d’ara serà molt difícil ‘per no dir impossible’ que la sentència estigui al març. En aquest moment, els magistrats no han tancat cap acord, el que significa que han de sotmetre tot el text a votació una vegada donin per concloses les deliberacions.

S probable que la sentència de l’Estatut català sigui, com la del valencià, una sentència ‘interpretativa’, el que en la pràctica podria traduir-se en un ‘recolzameny bastant ampli de l’articulat’. Tal com estan les coses en aquest moment, en aquesta línia es resoldrien capítols tan importants com els que fan referència al Poder Judicial, al finançament o a la bilateralitat.

Renovació bloquejada

Íntimament relacionada amb la sentència de l’Estatut català està la renovació d’un terç del Tribunal Constitucional, que entre altres magistrats afecta a la presidenta Casas i que està pendent des de fa tretze mesos. Bloquejada la renovació de la institució pel rebuig del PSOE als dos candidats proposats pel PP, ambdós partits semblaven haver arribat a l’acord tàcit de no asseure’s a negociar fins que el Tribunal no dicti la sentència. Una renovació prèvia a la fallada retardaria encara més la decisió.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut