Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

La selecció d’Euskadi reclama la seva oficialitat a Veneçuela

La selecció d’Euskadi després de gairebé set dècades va tornar a sortir del seu país per jugar un amistós. Aquest cop, el rival fou Veneçula. Els bascos, amb un gran joc d’equip, van aconseguir la victòria en un emocionant partit que va acabar 3 a 4. Abans de l’encontre, els jugadors van sortir al camp amb dues banderes amb lletres negres sobre fons blanc: “Ofizialtasuna Nahi dugu” i “Somos una nación. Oficialidad”

Redacció 25/06/2007

La selecció d’Euskadi va reclamar dijous passat la seva oficialitat. La selecció basca es va enfrontar amb la selecció veneçolana al país llatí. Els bascos feia quasi set dècades que no sortien a competir fora de les seves fronteres. De fet, la selecció d’Euskadi va ser fundada l’any 1915 i des d’aquesta data tan sols jugà dos cops fora de casa: durant la Guerra Civil espanyola va jugar com a convidada la Lliga Mexicana, i la va guanyar, amb 13 victòries, un empat i una derrota. L’any 1938 va jugar un amistós contra Cuba a La Havana i des d’aleshores no jugava lluny de la seva gent.

El to va ser absolutament reivindicatiu. “Ofizialtasuna Nahi dugu”  i “Somos una nación. Oficialidad” eren les dues pancartes que els membres de la selecció van desplegar abans d’iniciar el partit.  La ciutat de San Cristóbal va poder veure el sentiment de país de jugadors de la talla com el porter de l’Espanyol Gorka, el lateral del València Del Horno i el jugador de l’Athletic Etxeberria. El combinat dirigit per Mikel Etxarri i José Ángel Iríbar es va imposar per 3 a 4. Precisament, Etxeberria, en dues ocasions, i els seus companys Aduriz i Gabilondo, van ser els autors dels gols.

Sens dubte, aquest partit ha estat una passa endavant de la selecció d’Euskadi cap al seu reconeixement. Com a mínim, per l’important ressò mediàtic que ha suposat.