Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

La Seguretat Social només finança un de cada quatre tractaments de fertilitat

Redacció
Redacció 23/06/2010

Cada vegada hi ha més parelles que recorren a les tècniques de reproducció assistida per a poder tenir fills. Es considera que hi ha un problema d’esterilitat en una parella quan, després de dotze mesos de mantenir relacions sexuals de manera regular sense ús de mètodes anticonceptius, no s’assoleix un embaràs. Els experts parlen d’infertilitat quan és possible la concepció però l’embaràs no acaba amb un recent nascut viu.

L’esterilitat afecta aproximadament a un 15% de les parelles de l’Estat espanyol en edat fèrtil o, el que és el mateix, una de cada sis parelles presenta problemes per aconseguir l’embaràs. Actualment, la demanda dels tractament de fertilitat supera amb escreix l’oferta de recursos públics per dur a terme aquest tipus de tractaments.

Segons els resultats d’una enquesta de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), realitzada a 1.069 dones de l’Estat espanyol, només un de cada quatre tractaments de fertilitat és finançat per la Seguretat Social.

En general, quan una parella és conscient que té problemes per a concebre, aquesta acostuma a recórrer en primera opció a la Seguretat Social, però aleshores es troben amb llargues llistes d’espera, limitacions en els tractaments de fertilitat i obstacles en l’edat de la dona (a partir dels quaranta anys acostumen a quedar automàticament excloses d’aquestes llistes).

De fet, els resultats d’una investigació duta a terme per l’associació Adeces, l’any 2008, ja alertava que els temps d’espera als centres públics eren molt i molt llargs. És per això, com a conseqüència d’aquest cúmul de circumstàncies, que l’opció final de moltes parelles acaben essent els centres privats. A les clíniques privades, es clar, no hi ha llistes d’espera, ofereixen tot tipus de tractaments de fertilitat i, per descomptat, el límit d’edat per a les dones acostuma a ser al voltant dels cinquanta anys.

D’altra banda, altres resultats de l’enquesta de l’OCU constaten que els tractaments que més es realitzen en reproducció assistida són la inseminació artificial de cònjuge, la inducció farmacològica de l’ovulació i la fecundació in vitro. Normalment, quan es realitzen aquest tipus de tractaments se solen dur a terme entre un i dos intents per cada tipus de tècnica i parella.

Els resultats d’aquest mateix estudi conclouen que un 7% de les dones, d’edats entre els 25 i 44 anys, assegura haver tardat més d’un any en aconseguir l’embaràs. De fet, els professionals expliquen que quan la dona sobrepassa els 35 anys acostuma a ser habitual que aquesta necessiti més de dotze mesos en aconseguir una gestació.

En últim lloc, destacar que altres resultats de l’enquesta constaten que el diagnòstic més habitual en la dona és la ovulació irregular o la falta absoluta d’ovulació (17%) i, en el cas dels homes, la baixa mobilitat de l’esperma (23%). Tot i això, cal assenyalar que ja són un 10% les dones espanyoles que han aconseguit ser mares gràcies a les tècniques de reproducció assistida.