Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

La revista Enderrock celebra quinze anys

|

- Publicitat -

El president del Grup Enderrock, Lluís Gendrau, acompanyat d’altres membres i el recitador i poeta Josep Pedrals han presentat aquest dimarts els actes i especials per celebrar els quinze anys d’una revista que es va vendre per primera vegada el 23 d’abril del 1993 a la Rambla de Barcelona, enmig de l’escepticisme i fins i tot mals auguris del sector.

Però han passat quinze anys i la revista continua sortint mensualment per oferir la crònica de música del país, en aquesta edició carregada amb la ‘millor collita de la història de la música en català’, segons la directora d’Enderrock, Elena Morén, que explica que l’edició 150 ofereix els continguts de sempre amb algunes coses noves per ‘enganxar’ més gent.

Publicitat

A més d’alguns canvis de disseny i nous continguts, la revista dels quinze anys convida a tots els mitjans de comunicació a apostar de forma més decisiva per la música en català i a ampliar la plataforma de projecció dels nous artistes amb una portada que converteix els personatges de Polònia en estrelles de rock, en la curiosa banda ‘Polorock’.

Aquest número va acompanyat d’una edició especial, que amb la capçalera ‘Quinze que canten’ dóna veu als quinze músics o grups més importants de rock del últims anys, als quals se n’hi afegeixen dos més per encabir-hi un representant de la música folk, Miquel Gil, i un altre de la cançó d’autor, Roger Mas, tal com matisava el director del número especial, Joaquim Vilarnau.

En nom de tota la redacció, Joaquim Vilarnau reconeixia que l’elecció de quinze candidats no ha estat fàcil, però els noms que finalment formen aquesta llista són Els Pets, Antònia Font, Gossos, Dusminguet, Ja t’ho diré, Quimi Portet, Sopa de Cabra, Sangtraït, Albert Pla, Lax’n’busto, Sau, Brams, Inadaptats, Obrint Pas i Dr. Calypso.

El número 150 d’Enderrock també porta un documental que recorda i analitza la gran nit del Palau Sant Jordi de fa disset anys, on les quatre bandes que van consagrar el segell del rock català es van aplegar per tocar davant de 22.000 persones. Aquell concert va marcar un punt d’inflexió, però per a alguns va ser el llançament i per a d’altres l’inici del declivi, segons es desprèn dels testimonis dels mateixos artistes.

Com que Enderrock va ser fill d’aquesta nit del Sant Jordi, Lluís Gendrau considera que no pot repetir la mateixa fórmula però sí mostrar que el panorama musical català passa per un bon moment amb una nit especial, sota el títol ‘+ músik q mai’, el 23 d’abril a la sala Razzmatazz de Barcelona, amb grups com Plouen Catximbes, Sanjosex, Refree o Mazoni, apadrinats per Albert Pla, el músic més transgressor del país.

Després que el número 100 de la revista proclamés la mort del rock català, aquell mite creat arran de l’èxit de quatre grups procedents de comarques, l’editorial del número 150 proclama que l’actualitat està més plena de qualitat i diversitat que mai, i reivindica la implicació dels mitjans de comunicació, la indústria, la societat i les institucions per valorar i mostrar l’eclosió musical del país.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut