Dilluns, 27 de març de 2023 - Edició 1704
La República

La revista ‘Cultura’ reapareix amb un primer número dedicat a la cultura popular d’avui

El Departament de Cultura ha encarregat a l’escriptor Sebastià Alzamora la direcció de la publicació ‘Cultura’, una revista que des de mitjans anys noranta va deixar de publicar-se i que ara, a partir d’aquest desembre, tornarà a sortir al carrer. Això sí, la seva periodicitat ja no serà mensual sinó quadrimestral i passarà a ser un espai ‘de debat’ i ‘reflexió’ sobre temes concrets. El número que obrirà aquesta nova etapa està dedicat a la cultura catalana popular d’avui amb articles de la mà de sociòlegs, periodistes i personalitats del món de la cultura com ara Jordi Busquet, Vicenç Villatoro, Lluís Gendrau o Mònica Terribas. La distribució començarà en els pròxims dies i es podrà adquirir en punts de venda de la Generalitat i llibreries especialitzades en literatura per un preu de cinc euros i una tirada inicial de 2.000 exemplars.

Redacció 13/12/2007

Una altra de les novetats és la incorporació d’un fotògraf diferent en cada número, que rebrà l’encàrrec d’il·lustrar la revista amb material nou. El primer en fer-ho ha estat Joan Fontcuberta (Barcelona, 1955). D’altra banda, també està previst crear un consell de redacció nou per a cada monogràfic. Segons ha avançat el director de la publicació, Sebastià Alzamora, els dos pròxims números estaran dedicats a l’economia de la cultura i també al concepte de comunitat cultural i cultura nacional.

‘Recuperem una capçalera ja publicada anteriorment però amb plantejaments diferents’, explicava Alzamora. Així, a banda de canviar la seva periodicitat també s’ha apostat per convertir-lo en un espai de ‘debat’ i ‘reflexió’, anant més enllà de la informació d’actualitat relacionada amb la cultura.

El primer número, titulat ‘De l’aplec sardanista al Sònar: la cultura popular catalana, avui’, compta amb un total de dotze articles signats per noms com el president de l’IEC, Salvado Giner, Bienve Moya, Jordi Busquets, Jordi Bertran, Manuel Delgado, Lluís Cabrera, Vicenç Villatoro, Patrícia Gabancho, Lluís Gendrau, Jordi Bianciotto i Mònica Terribas. També s’ha inclòs un pròleg del conseller Tresserras i un article del director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fontdevila.

El disseny gràfic ha anat a càrrec de Jordi Jardí i el seu estudi i l’extensió total d’aquest primer número és de 252 pàgines en color.

La presentació oficial serà el pròxim 13 de desembre, a l’auditori del MACBA, en el marc d’una jornada que es farà durant tot el dia a aquest mateix espai i amb el mateix títol que el primer número. La inauguració i clausura anirà a càrrec del conseller Tresserras i comptarà amb la participació de ponents com l’historiador Josep Termes i un parell de taules rodones amb Salvador Cardús, Josep Fontana o Lluís Calvo, entre d’altres. La conferència de tancament serà pronunciada pel catedràtic de Periodisme i Comunicació Audiovisual, Josep Gifreu.