Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

La reunió entre PNB i PSE remarca la distància entre els dos partits

La primera reunió entre les comissions negociadores entre PNB i PSE, que ha tingut lloc aquest matí a Sabin Etxea, la seu dels nacionalistes, ha durat 40 minuts i ha servit únicament per constatar que les posicions de les dues forces més votades en les últimes eleccions segueixen enfrontades. Segons ha assegurat el president del PNB, Iñigo Urkullu, els nacionalistes han ofert un acord d’estabilitat que incloïa l’estabilitat estatal, però la identitat del lehendakari ha tallat d’arrel qualsevol negociació. Pels socialistes, la presidència és irrenunciable, i ja han anunciat que mantenen la seva pretensió de parlar amb totes les forces per aconseguir ‘constituir el govern del canvi’.

Redacció
Redacció 06/03/2009

La presidència del futur govern del País Basc imposa l’enfrontament entre PNB i PSE, les dues forces més votades, com s’ha pogut constatar després de la primera reunió entre les comissions negociadores de les dues forces polítiques. El president del PNB, Iñigo Urkullu, ha assegurat que, durant els 40 minuts que ha durat la reunió, els nacionalistes han ofert al PSE un ‘acord per l’estabilitat institucional de la comunitat autònoma basca que tindria correspondència amb altres institucions, inclosa la de l’Estat’. Iñigo Urkullu, Juan José Ibarretxe, Joseba Egibar, Iñaki Gerenabarrena i Andoni Ortuzar han format la comissió nacionalista, mentre pels socialistes han participat en la reunió Jesús Eguiguren, Rodolfo Ares, Iñaki Arriola i Txarli Prieto.

La posició dels dos partits, que no volen renunciar de cap de les maneres a la presidència del Govern basc, continua enormement distant. Mentre el PNB defensa que el fet d’haver estat la llista més votada l’avala per accedir a la presidència, el PSE insisteix que per a ells que hi hagi un lehendakari socialista és irrenunciable. En aquest sentit, Urkullu s’ha mostrat disgustat per la resposta dels socialistes, que han emplaçat els nacionalistes a parlar quan López sigui lehendakari, perquè ‘entenen que després dels resultats electorals de diumenge tenen lehendakari’. Que els socialistes hagin contestat a la proposta dels nacionalistes –segons Urkullu- que ‘després de l’elecció del lehendakri, ja es veurà”, el president del PNB, no ho ha trobat ‘edificant’.

Per la seva banda, el PSE, en una nota de premsa, ha assegurat que la reunió d’aquest matí els ha servit per constatar que hi ha dues concepcions, ‘la dels que volen mantenir un lehendakari del PNB per donar continuïtat a les polítiques que hem conegut durant els últims deu anys i la dels que volem obrir un nou temps, amb un nou lideratge, per unir el país, respectar la seva pluralitat i fer les coses d’una altra manera’. Els socialistes han assegurat que respecte que el PNB, com a llista més votada, prengui la iniciativa per buscar recolzaments, però ja han advertit que ells també buscaran el recolzament necessari per concretar ‘el canvi’ i ‘avançar amb seguretat en polítiques de diàleg i acords que uneixin el país’, objectiu que només es ‘garantiria amb un lehendakari socialista, ja que fins ara el PNB ha demostrat tot el contrari’.

El PP, que ja ha ofert els seus vots, podria garantir la investidura de Patxi López, deixant el PNB a l’oposició, podrà Antonio Bassagoiti ja ha advertit que el suport del PP no serà gratuït. ‘El PSE no ha guanyat les eleccions, han guanyat el PSE més el PP’, ha advertit Basagoti aquest matí en el marc d’una entrevista per ETB, on també ha descartat que el PP recolzi un govern del PNB. En aquesta situació, el coordinador general d’Aralar, Patxi Zabaleta, en declaracions a Ràdio Euskadi ha advertit a López ‘que pot quedar lligat al PP, que no va només a per Ibarretxe, sinó també a per Zapatero’. Zabaleta ha dit també que no recolzarà cap govern que es formi amb els vots del PP i UpiD.