Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

La retallada de l’Estatut enfonsa els socialistes a Catalunya

El PSC no guanyaria les eleccions espanyoles a Catalunya per primera vegada, tal com es desprèn dels resultats corresponents al Baròmetre d’Opinió Política d’estiu. El PSC se situa en un 19,2% dels vots, un 6,1 punts menys i CiU arriba al 17,8%, un 0,6 més. Tot i això, en aquest resultat si se li aplica el record de vot, que dóna a CiU uns resultats positius i als socialistes catalans, negatius, tindria com a conseqüència que ‘el PSOE no guanya a Catalunya en aquests moments’, tal com ha afirmat el director del Centre d’Estudis d’Opinió, Gabriel Colomé.

Redacció
Redacció 31/07/2010

Colomé ha assegurat que ‘on hi ha un càstig de veritat és a les eleccions generals i no tant a les autonòmiques, que són un impacte de les eleccions generals’. De fet, el treball de camp de la 3a onada del Baròmetre del 2010 es va dur a terme entre el 28 de juny i el 8 de juliol, amb una mostra de 2.000 individus enquestats telefònicament. És a dir, les enquestes es van començar a fer just el mateix dia en que es va donar a conèixer la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut. ‘És un context de turbulència màxima de l’ambient’, ha apuntat Colomé.

Pel que fa a la diferència entre CiU i el PSC en les eleccions espanyoles en territori català, Colomé ha detallat que en el cas de CiU el record de vot de les darreres eleccions espanyoles va ser del 13,7% i, segons l’enquesta, ara pensa votar-lo el 17%. Per tant, ha afegit, ‘té més intenció de vot que record amb un saldo positiu de quatre punts’. Per contra, en el cas del PSC, ha explicat que el record de vot és del 32%, però la intenció de vot baixa fins el 19,2% amb 13 punts de diferència amb un saldo negatiu. En aquest sentit, Colomé ha dit que la conclusió ‘són uns números diferents als que es veuen a simple vista’ perquè si el PSC té un saldo negatiu de 13 punts i CiU el té positiu amb quatre punts quan es resten ‘hi ha un que té molts més punts que tu, molts més’.

‘A les eleccions generals ha passat una cosa que per primera no havia passat mai a Catalunya’, ha destacat Colomé, al temps que ha dit ‘que l’impacte dels comicis generals contamina les eleccions al Parlament’. També el director del Centre d’Estudis d’Opinió ha admès que hi ha un cert malestar en l’espai dels socialistes.

L’enquesta també indica que a les eleccions espanyoles els populars baixen del 9,1 al 7,8% en intenció de vot; ERC passa del 4,3% al 4,8%, i ICV-EUiA puja del 4,2% al 5%. Ciutadans se segueix situant en un 0,2% de vots. Hi ha el 7,9% en blanc i el 20,2% d’indecisos.