Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

La restauració de la façana nord de la Catedral de Girona podria començar aquest any

La restauració de la façana nord de la Catedral de Girona podria començar aquest any. Segons ha explicat el degà del Capítol de la Catedral, Jaume Julià, el 28 de desembre van enviar les darreres correccions del projecte, que ja està aprovat, i un cop es licitin les obres ja podran començar a restaurar-la. Tot i que ha especificat que no saben ‘concretament en quin punt es troba el projecte’ afirma que ‘la impressió és que es podran començar en aquest any 2008’.

Redacció
Redacció 17/01/2008

Els treballs inclouen la restauració de la paret tant exterior com interior i els vitralls. A més, també es farà l’obertura de l’últim finestral que actualment està tapiat. En aquest darrer punt, Julià ha concretat que el que falta és elaborar el projecte que especifiqui com es farà el vitrall que haurà de cobrir aquest finestral.

‘Són detalls que s’han d’anar concretant i esperem poder fer-ho aviat’, ha explicat Julià que explica que el projecte de restauració de la façana nord només inclou l’obertura del finestral. Després, quedarà pendent definir com es fa el vitrall que l’haurà de cobrir i com es farà l’estructura que precisa per sustentar-lo. ‘Són finestrals molt grans, amb molta superfície, i hi ha d’haver algun tipus d’estructura per aguantar el vidre’, ha explicat Julià.

La resta de vitralls d’aquests finestrals que fan uns 45 metres quadrats es restauraran en les mateixes obres de la façana nord. El projecte que han fet estima que les obres costaran uns 2 milions d’euros i que duraran un any i mig.

A banda de la restauració de la façana nord, Julià ha situat com a projecte pendent arreglar els desperfectes de les escales. Afirma que es farà un cop obtinguin tots els permisos perquè l’escalinata també es considera monument i, per tant, ha de comptar amb l’autorització de Patrimoni. A més, afirma que són unes obres ‘complexes’ precisament perquè consisteixen en arreglar específicament fragments de les pedres.

La reforma del presbiteri o del claustre de la Catedral de Girona són alguns dels projectes que el Capítol es planteja més a llarg termini. En relació a la reforma del presbiteri, Julià afirma que ‘ja fa molt temps que se’n parla’ però que encara hi ha ‘problemes tècnics per estudiar’. Un d’aquests és si la reixa del presbiteri es pot obrir o no i com s’hauria de fer. Pel que fa al claustre, comenta que tenen estudis fets sobre quines serien les necessitats de millora, però que és un projecte que de moment tenen ‘aparcat’. ‘El claustre pateix les inclemències del temps i tard o d’hora ens haurem de plantejar una actuació seriosa’, ha concretat Julià tot i que afirma que, de moment, no és prioritari.

262.389 visitants

Durant el 2007 la Catedral de Girona ha rebut 262.389 visitants, un 4,35% més que durant el 2006. Amb aquestes dades, el nombre de visitants segueix la tendència d’augment encetada el 2006. ‘Durant els dos darrers anys hem crescut entorn a un 5%’, ha explicat el responsable de les visites, Marc Sureda. El 21,7% de les entrades, 57.036, han estat gratuïtes.