Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

La resposta repressiva de l’Estat a Catalunya, situa a Espanya a un pas de la ”democràcia imperfecta”

Redacció | La resposta repressiva, violenta i desproporcionada de l'Estat a Catalunya, posa en risc “la democràcia plena” d'Espanya, segons apunta un informe elaborat per The Economist Intelligence Unit. La classificació de l'Estat ha passat de 8,30 a 8,08 en l'Índex de Democràcia 2017 establert per aquest grup. Espanya se situa en la posició 19, l'última que té una “democràcia plena” i a només un petit pas de la “democràcia imperfecta”.

Redacció
Redacció 31/01/2018
L'informe ressalta que Espanya és dels països que més ha empitjorat el 2017. I el motiu d'aquesta rebaixa és “l'intent d'impedir per la força el referèndum il·legal de l'1 d'octubre a Catalunya i el tracte repressiu als polítics independentistes”.
 
“Després de la declaració unilateral d'independència del Parlament, el Gobierno va suspendre l'autogovern, diversos líders independentistes van ser empresonats i s'enfronten a càrrecs criminals que poden suposar 30 anys de presó”, afegeix el document de The Economist, que també destaca que el 21-D, els partits independentistes van guanyar les eleccions.
 
Aquest rànquing del The Economist Intelligence Unit és el mateix que el rei Felip VI va citar com un exemple fa una setmana durant un discurs al Fòrum de Davos, quan va defensar que Espanya era una democràcia madura, sòlida i forta. Una setmana després, aquest informe rebaixa la valoració democràtica espanyola.

The Economist destaca el descens d'Espanya entre els quatre fets més rellevants de l'informe i afegeix que Catalunya és probablement la crisi més subestimada. Tanmateix, l'informe adverteix que el risc polític d'Europa continuarà sent elevat el 2018 per la dificultat d'Alemanya per formar govern o pel Brexit.