Divendres, 23 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

La República Catalana, proclamada de nou

La República Catalana s’ha proclamat de nou. El motiu ha estat el rodatge d’una de les escenes cabdals del telefilm ’14 d’abril. Macià contra Companys’, que recrea la mítica proclamació de Francesc Macià des del balcó de la Generalitat. El film, dirigit per Manuel Huerga, és un projecte ideat pel periodista, historiador i responsable de la productora Minoria Absoluta, Toni Soler. ‘A la gent els varem demanar si volien tornar a proclamar la República, només això’, ha assenyalat Soler per explicar la crida que han fet perquè desenes de voluntaris s’acostessin fins la plaça de Sant Jaume per fer de figurants. Tal com va avançar directe!cat, la única condició per participar al rodatge era anar vestit de l’època. Al final han estat 500 les persones aplegades a la plaça per acompanyar Macià, Companys i tot l’equip de filmació. Podeu veure més imatges de la ‘proclamació’ a la galeria fotogràfica del rodatge.

Redacció
Redacció 30/01/2011
La pel·lícula és una ficció televisiva la qual, emprant el llenguatge de ‘fals documental’, rememora els fets succeïts entre el 14 i el 17 d’abril del 1931, dies en què va estar vigent la República Catalana. Un document periodístic rodat presumptament el 1932, on els protagonistes expliquen en primera persona el que van viure arran dels fets. El repartiment està encapçalat pels actors Pere Ponce, que encarna a Lluís Companys, i Fermí Reixach, que dóna vida al president Macià.
 

En declaracions a l’ACN, Toni Soler ha afirmat que aquest diumenge és el dia en què ‘gravem l’escena principal’, jornada en què es ‘proclama la República’. Primer, des del balcó de l’Ajuntament de Barcelona i posteriorment des del Palau de la Generalitat, llavors seu de la Diputació Provincial. ‘Hem comptat amb la col·laboració de molts ciutadans que han vingut vestits de l’època, intentant recordar el que segurament els seus avis els hi van explicar en el seu dia’, ha comentat.

 

Les desenes de persones que s’han acostat fins a la plaça de Sant Jaume -menys de les inicialment previstes per la pluja que ha caigut a primera hora del matí-, s’han vestit a consciència per tal que el seu personatge resultés el més creïble possible, encara que només apareguin finalment uns segons a la pel·lícula i sense pronunciar ni una paraula del guió. A la Pilar no li fa res fer de ‘bulto’, com diu. ‘Jo faig teatre amateur i m’encanta tot això’, ha explicat. De la convocatòria s’ha assabentat, com molta altra gent, a través de Facebook.
 

La Petra, per la seva banda, també ha fet ús d’Internet per documentar-se i cercar fotografies per saber com es vestia la gent als anys trenta. ‘Després, he regirat una mica l’armari de la iaia, i amb una cosa i una altra ja hem fet tot el guarniment’, ha explicat. En Carles, vestit de carrer però com si estiguéssim al 1931, ha vingut acompanya de la seva filla Ivet, de quatre anys. ‘Anit vam fer un passi de models davant els avis, i ens deien el que era adient i el que no’, ha narrat.

 

La minuciositat d’alguns voluntaris per anar ben caracteritzats és tal, que fins i tot s’han vist articles originals, que ara són autèntiques antiguitats. És el cas de l’Isidre Rodrigo ‘Rodri’, que va vestit de reporter, equipat amb una càmera de fotos que té gairebé cent anys. ‘I encara funciona!’ ha subratllat. ‘Aquesta càmera pertanyia als nostres pares’, ha relatat aquest senyor septuagenari ‘jo sempre he fet alpinisme i aquesta càmera l’he fet servir sempre per fer fotografies impressionants’, ha remarcat.
 

Per a la productora, el repte és que el telefilm s’emeti a la televisió precisament el 14 d’abril d’enguany, quan es commemori el 80 aniversari de la proclamació de la República Catalana.