Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

La proposta de Mas: “una gran confederació” amb Espanya

Contextualitzem els fets: Una taula rodona en un programa de xerrameca a Barcelona TV. Entre els contertulians hi havia el número u de CDC Artur Mas i José Antich, director del diari La Vanguardia. Doncs quan Antich li ha preguntat a Mas què votaria en un referèndum d’autodeterminació aquest ha respost que ‘si aquesta proposta es pogués fer sense conflictes importants, d’una manera no només pacífica, sinó d’una manera positiva, amb una entesa amb l’Estat Espanyol, en el sentit d’anar a formar una gran confederació que fos compartint alguns elements de l’Estat però amb un grau molt, molt important de sobirania per Catalunya, jo diria que sí’.

Redacció 26/10/2007

Artur Mas, el líder de CiU, ha retratat la seva visió sobre el ‘conflcite’ Catalunya Vs Espanya. Vol formar una gran confederació compartint alguns elements de l’Estat però amb un grau d’autonomia molt i molt important. Un aiguabarreig complicat.

Tanmateix, en el cas que el Tribunal Constitucional retalli l’Estatut, Mas ha afirmat en aquest mateix programa de BTV,  Espai Públic, que ‘hem de recuperar aquella proposta (el text inicial aprovat al Parlament i que ell desféu pactant amb Zapatero) si el Tribunal Constitucional es carrega la via que hem seguit. I els partits catalans que estiguin d’acord en recuperar aquesta proposta han de constituir un govern de Catalunya que actuï conjuntament davant els diferents governs espanyols, recordant que aquella proposta del Parlament la volem, per una via o per una altra, i condicionant l’actuació de les forces polítiques catalanes que estiguessin en el Govern de la Generalitat a Madrid. I aquí la incògnita és només una, bé, dues: en aquest esquema, el PSC, què faria? Apostaria per deslligar-se del PSOE o per independitzar-se del PSOE i formar part d’aquest esquema català, que no de catalanitat, català.. o no … I que faria ICV?’.