Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

La Primera Trobada de Segadors d’Avià reunirà segadors de 16 poblacions catalanes

Un centenar de persones participaran aquest dissabte a Avià en la Primera Trobada de Segadors de Catalunya. Entre els assistents hi haurà colles de segadors de setze poblacions del país. L’objectiu d’aquesta trobada és reivindicar la importància d’aquesta tradició davant el risc que es perdi per la mecanització d’aquest tipus de processos i esdevenir un espai de contacte i relació entre les diferents colles. La intenció dels organitzadors, l’Ajuntament d’Avià, és que com a resultat de la Trobada s’impulsin accions conjuntes de difusió, com l’elaboració d’un calendari conjunt de festes de segar i el batre potenciant les especificitats de cadascuna. També es pretén que la col·laboració serveixi per animar la continuïtat d’aquesta tradició per evitar-ne la desaparició.

Redacció 07/11/2007

La regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Avià, Maria de l’Aigua Cortès, ha explicat que hores d’ara ja hi ha un centenar de persones inscrites, una cinquantena del poble i una cinquantena més de fora. Està previst que hi prenguin part segadors de la Fuliola, Sant Climent de Peralta, Cabra del Camp, Santa Eulàlia de Riuprimer, Centelles, Sant Bartomeu del Grau, Gombrèn, Gósol, Celrà, Fontcuberta, l’Ampolla, Deltebre, Olius, la Pobla de Lillet, Sallent i Mura.

Per Cortès, la bona resposta que ha obtingut la convocatòria constata la necessitat que tenen aquests grups de trobar-se per posar en comú els problemes que els afecten i per impulsar accions que permetin garantir la continuïtat d’aquesta tradició.

La iniciativa sorgeix del municipi d’Avià, que celebra les festes del segar i el batre des de fa 20 anys. Una quinzena de persones, la majoria grans, han donat continuïtat a la festa i aquest any s’hi ha afegit un jove de 23 anys. Segons explica un dels segadors més veterans, Bartomeu Casellas, caldria formar tots els joves que s’hi vulguin afegir uns dies abans de la sega, perquè ‘aprendre’n, no es fa en un dia’.

La trobada s’ha fet coincidir amb l’època de la sembra del blat i l’ordi, que inicia el cicle agrícola que culminarà els mesos de juny i juliol, que és quan es procedeix a la sega.

Entre els ponents que participaran en la Trobada hi haurà la historiadora Maria Mercè Homs, que donarà una visió general de la pagesia en la història de Catalunya; l’enginyer agrícola Fèlix Pi, que parlarà de l’agricultura al territori del Berguedà en l’època en què es feien els tasques de sega i batuda manuals; i el tècnic del Centre de Cultura Popular i Tradicional Antoni Serés, que pronunciarà una xerrada sobre la sega i la batuda com a patrimoni cultural català. El programa de la Trobada es completarà amb una exposició, un dinar de germanor i un debat sobre la situació de la festa a Catalunya.