Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

La primera pedra de les columnes Puig i Cadafalch es col·locarà el setembre

Vuitanta-dos anys després que el dictador espanyol Primo de Rivera manés enderrocar-les, les quatre columnes de Puig i Cadafalch a Montjuïc tornaran a alçar-se aquesta tardor. Segons ha explicat a directe!cat l’impulsor de la recuperació i president de l’associació Roca Ferreras, Enric Padrosa, els fonaments a la plaça plaça de Marquès de Foronda, just darrere la Font Màgica, ja són a punt, i una constructora del Papiol ja té pràcticament finalitzades els diversos segments que composaran les quatre columnes en homenatge a la senyera, així com els capitells. Ara només falta col·locar la primera pedra, una cerimònia que previsiblement es farà el setembre, i procedir a alçar les torres durant la tardor. Si els pronòstics es compleixen, el monument catalanista s’inaugurarà abans de final d’any, set anys després d’iniciar les demandes per la seva recuperació.

Redacció
Redacció 30/07/2010

De moment ja s’han acabat bona part de les peces, de pedra natural, que serviran per aixecar les quatre columnes. Només falten divuit peces rodones que formaran les columnes, d’un metro d’alçada i tres tones de pes, així com els capitells, que respectaran el disseny modernista original. Les noves columnes tindran dinou metres d’alçada, un menys que les originals de Puig i Cadafalch,

Cap al setembre es preveu que es pugui iniciar el muntatge, i els promotors de les columnes ja ho tenen tot a punt per col·locar la primera pedra. A les bases del monument hi dipositaran una urna de metacrilat que contindrà tota la documentació generada aquests set anys de gestació del projecte, amb informes, fotografies i retalls de diari sobre la polèmica política que va envoltar les columnes.

D’aquesta manera, no serà possible fer coincidir la inauguració del monument catalanista, prevista per finals d’any, amb la diada de l’onze de setembre o la Mercè, tal com s’especulava.

Un emplaçament polèmic

L’emplaçament original de les columnes era on actualment hi ha la Font Màgica de Montjuïc, i l’actual disposició es va triar amb la voluntat que continuïn essent visibles des de la plaça Espanya, tal com passava durant els anys vint. En aquest sentit, cal recordar que el grup municipal del PSC a l’Ajuntament de Barcelona pretenia alçar-les davant el pavelló italià, col·locant-les en un segon pla i negant-los la preeminència, però que les pressions d’ERC i de la Xarxa d’Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans van aconseguir tornar a situar les columnes al bell mig de la plaça.