Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

La presidenta del TC espanyol ja ha lliurat la seva ponència sobre l’Estatut als magistrats

La presidenta del Tribunal Constitucional espanyol (TC) María Emilia Casas, va lliurar aquest dimecres a la tarda la seva ponència sobre l’Estatut als magistrats, que des d’aleshores, segons fonts del TC espanyol, l’estan estudiant. Casas té intenció de convocar un nou ple sobre l’Estatut abans de l’estiu en què, en cas que sigui impossible crear una majoria, els membres de la institució podrien votar el text bloc a bloc. A priori, no serà el que té previst celebrar la setmana vinent en què el tribunal es reunirà per resoldre els recursos de súplica presentats pel Parlament i el Govern contra les seves decisions de no declarar-se incompetent i de no recuperar Pérez Tremps en el cas d’una votació separada per punts.

Redacció
Redacció 18/06/2010

Casas ha lliurat a la resta dels magistrats la ponència que va començar a elaborar després del fracàs del text redactat pel conservador Guillermo Jiménez, que no va convèncer ni l’ala dreta ni l’esquerra del Tribunal Constitucional espanyol. Esgotades totes les vies, va decidir posar-se al capdavant de la redacció per provar de tancar més de quatre anys de deliberacions.

La ponència de la presidenta recupera les línies mestres de la que va redactar la primera ponent de la sentència, la progressista Elisa Pérez Vera, que proposava declarar inconstitucionals una quinzena d’articles i que va caure el 16 d’abril per sis vots a quatre en una votació en què el magistrat Manuel Aragón, nomenat pel govern espanyol, es va alinear amb el sector conservador.

Nou termini per a la sentència: abans de l’estiu

La presidenta del Tribunal ha afirmat públicament que espera emetre una sentència sobre l’Estatut abans de l’estiu. Les posicions estan més que enrocades i podria resoldre la qüestió posant en marxa el procediment del vot per articles emparant-se en l’article 254 de la Llei Orgànica del Poder Judicial, que estableix que ‘la votació, a judici del president, podrà tenir lloc separadament sobre els diversos pronunciaments de fet o de dret que hagin de fer-se, o part de la decisió que s’hagi de dictar’.

Aquest article també estableix l’ordre en què es farà la votació, perquè dicta que es pronunciarà ‘primer el ponent, i després la resta dels magistrats per ordre invers a la seva antiguitat’, i que un cop començada, la votació ‘no podrà interrompre’s si no és en cas de força major’.