Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

La presència de Pizarro a les llistes del PP ofèn als partits catalans

La sorprenent presència de Manuel Pizarro, l’expresident d’Endesa, com a número de 2 de Mariano Rajoy ha indignat als partits catalans, que veuen en el possible futur vicepresident econòmic espanyol la personificació de l’anticatalanisme més ranci del PP. Només cal recordar que l’actitud de Pizarro en la frustrada OPA de Gas Natural sobre Endesa. Des de CiU Pere Macias ha assegurat que la incorporació de Pizarro a les llistes del PP ‘no afavoreix enteses’ mentre que des del Govern català Joan Puigcercós augura que si Pizarro arriba a ser ministre d’Economia vindrà ‘una època complicada’ per a Catalunya. Per la seva banda, Herrera afirma que el PP ‘mostra la seva cara més anticatalana i de compromís amb els poderosos’ amb l’aposta per Pizarro.

Redacció
Redacció 16/01/2008

Pizarro “no afavoreix enteses”

El número dos de CiU per Barcelona a les eleccions espanyoles, Pere Macias, ha afirmat aquest dimarts que el fitxatge de l’expresident d’Endesa, Manuel Pizarro, per anar a les llistes del PP, ‘objectivament no afavoreix enteses’ ni ‘facilita les coses’. Macias creu que és ‘una persona que no entén com funciona l’economia de Catalunya’ i ha recordat la seva actitud amb l’OPA de Gas Natural. A més, ha afegit que ‘és molt diferent que el número dos sigui ell o Rodrigo Rato’, del qual ha dit que ‘té un expedient com a ministre d’Economia que va ser el que va ser, i que moltes vegades hem valorat positivament’.

Macias ha recordat que Pizarro ‘va bloquejar’ l’OPA de Gas Natural sobre Endesa i que ho va fer ‘auxiliat’ pel PP. El número dos de CiU considera que, amb la incorporació de Pizarro, el PP ‘s’allunya encara més d’una mínima identificació amb els ciutadans de Catalunya’.

D’altra banda, Macias ha coincidit amb Josep Sánchez Llibre en reconèixer que Pizarro és una persona ‘solvent’, tot dient que ‘des del punt de vista de la defensa dels interessos dels accionistes d’Endesa, segurament ho ha fet bé’. Macias ha dit que ‘no critica la persona, però si aquest perfil polític de Pizarro’.

“Època complicada” per a Catalunya si Pizarro és ministre d’Economia

Per la seva banda, el conseller de Governació i Administracions Públiques, Joan Puigcercós, ha augurat aquest dimarts al vespre a Girona que si l’expresident d’Endesa Manuel Pizarro arriba a ser ministre d’Economia vindrà ‘una època complicada’ per a Catalunya. Puigcercós ha indicat que l’aposta del PP és ‘legítima’, però que després de les declaracions dels darrers mesos de Pizarro sobre les empreses catalanes i els grups d’estalvi del país, la seva gestió com a futur ministre no beneficiaria el sector.

‘No és que el PP hagi fixat ara Pizarro, sinó que sempre ha estat un ideòleg del partit que durant un temps ha treballat per als interessos d’una empresa elèctrica’, ha sentenciat el conseller. Joan Puigcercós ha definit Manuel Pizarro com una persona ‘intel·ligent’. Ha afegit, però, que ‘la intel·ligència ha d’estar al servei de bones causes’, i que no sap si Catalunya ho és per a Pizarro.

La cara més anticatalana del PP

El candidat d’ICV-EUiA a las pròximes eleccions espanyoles, Joan Herrera, ha afirmat aquest dimarts que amb l’aposta del PP per Manuel Pizarro el partit de Mariano Rajoy ‘s’ha tornat a treure la careta i mostra descaradament la seva cara més anticatalana i de compromís amb els poderosos’. Segons Herrera, que ha mantingut una reunió amb el secretari general de Comissions Obreres a Catalunya, Joan Coscubiela, ‘Pizarro ha passat aquests anys fent política des de l’empresa i ara ho continuarà fent però des de la política’. No obstant això, Herrera s’ha mostrat confiat que Pizarro ‘mai arribarà a aplicar les seves mesures econòmiques perquè el PP no guanyarà aquestes eleccions, per la qual cosa Pizarro haurà d’estar satisfet amb dirigir la comissió d’economia del PP’.

‘Davant aquest PP, que representa els interessos dels poderosos i d’un PSOE que té com a objectiu l’economia per l’economia, cal un contrapès social per assegurar en la pròxima legislatura un altre model econòmic’, ha declarat Herrera. ‘En la perspectiva dels pròxims quatre anys volem que s’estrenyin el cinturó aquells que s’han beneficiat més amb la bona marxa de l’economia i que es beneficiïn aquells que no s’han aprofitat de la conjuntura’, ha assegurat Herrera.

Així mateix, ha retret als governs successius de PP i PSOE que hagin desaprofitat una oportunitat de reduir les desigualtats i millorar la distribució de la riquesa i que per contra durant el darrer cicle de creixement econòmic ‘qui de debò s’ha beneficiat han estat els sectors poderosos’. Herrera ha declarat que ‘és inacceptable que siguin sempre els mateixos els qui s’estrenyen el cinturó, especialment els treballadors assalariats i els joves precaris’ i ha proposat que el salari mínim augmenti fins a 1.000 euros.

En la roda de premsa posterior a la reunió, que ha tingut lloc a la seu de Comissions, Herrera també ha proposat que en la pròxima legislatura es convergeixi amb Europa en despesa social i que es porti a terme una reforma fiscal més justa i progressiva. El candidat ecosocialista a més ha proposat que s’impulsi una reforma fiscal ecològica en l’àmbit de l’estat.