Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

La presència catalana al món

Fa unes setmanes us vam explicar en un Punt de Mira anterior que existeix  una població a Cuba que porta per nom ‘Nueva Gerona‘. Amb el nostre afany de seguir […]

Redacció
Redacció 14/11/2008

Fa unes setmanes us vam explicar en un Punt de Mira anterior que existeix  una població a Cuba que porta per nom ‘Nueva Gerona‘. Amb el nostre afany de seguir buscant la presència catalana al món hem trobat altres indrets on clarament la presència catalana o la seva influència queda marcada pels noms.

Nueva Tarragona, Nueva Barcelona i Nueva Catalunya

Era una població fundada a Veneçuela pel conqueridor Joan Orpí i del Pou el maig de 1638. Assentada a l’extrem de la llacuna d’Uchire, on desemboca el riu del mateix nom. Els exploradors hi trobaren bones terres, menjar per al bestiar i una pesca segura. Es trobava a vint llegües del litoral de la següent ciutat:

Fundada també pel mateix Orpí on ja hi havia hagut un poble fundat pels indis tomuces , que l’havien abandonat. Orpí demanà a Felip IV que Nueva Tarragona i Nueva Barcelona, conjuntament amb altres territoris, fossin anomenades Nueva Cataluña, però la seva petició no tingué resposta a causa del malestar polític entre Catalunya i la monarquia hispànica (res de nou).

Avui dia

Actualment, però, podem trobar un petit poble amb menys de 2.000 habitants a l’Estat de Monagas (Veneçuela) amb el nom de Tarragona. No podria ser en altre lloc que en aquest país llatí americà on pogués trobar-se aquest poble, ja que en aquest país trobem una Barcelona (foto) i una València entre altres ciutats.