Diumenge, 8 de Desembre de 2019 - Edició 500
La República

La premsa irlandesa dóna un cop de mà al procés

Cop de mà al procés independentista d’un dels principals diaris irlandesos. The Irish Times ofereix aquest matí en la seva versió digital una radiografia de la situació del procés independentista. I, a diferència de la majoria de les informacions sobre Catalunya, està signada a Barcelona i dóna una visió més allunyada de la versió oficial espanyola i optimista amb un desenllaç positiu pel sobiranisme. 

Redacció
Redacció 27/02/2016

Traves del govern de l'Estat i el TC

‘Els separatistes catalans, confiats de victòria tot i els reptes’. És el titular de l’article signat pel periodista Guy Hedgecoe, que descriu les traves jurídiques que el govern espanyol i el Tribual Constitucional continuen posant a Catalunya –com ara la suspensió de la conselleria d’Exteriors. Al mateix temps, diu que no obstant, els partits independentistes continuen amb la voluntat de tirar endavant el full de ruta.

La declaració d'independència, a inicis o mitjans de 2018

Fins i tot, explica el pla de construir una legalitat nova durant 18 mesos amb les estructures d’Estat, els posteriors comicis i la redacció d’una Constitució. A partir d’aquí, “entre sis i dotze mesos després, al principi o mitjans de 2018, el document se sotmetria a referèndum i, si s’aprovés, la república independent de Catalunya es declararia”. L’article no fa cap èmfasi en la inconstitucionalitat i la il·legalitat que suposa tot el full de ruta des del punt de vista espanyol.

Destaca la unitat independentista

A més, la peça destaca la unitat de l’independentisme català, tot i les grans diferències entre CDC, ERC i la CUP, i per demostrar-ho dóna veu a la convergent Marta Pascal, el republicà Sergi Sabrià i el cupaire Quim Arrufat. Destaquen que tenen punts de vista diversos en temes, però que els uneix l’objectiu independentista. The Irish Times només es fa ressò de divergències al voltant de BCN World i de la gestió dels 68.000 milions de deute que acumula el país.

El bloqueig en la investidura espanyola juga a favor

L’article també explica que “tot i els molts reptes que afronten els separatistes catalans, la confiança és alta, especialment quan miren a Madrid”. A Hedgecoe no se li escapa que el bloqueig en la investidura espanyola juga a favor del procés, cosa que encara dóna més ales i optimisme als sobiranistes. En conjunt, una visió que dóna un cop de mà a la internacionalització del procés de manera positiva. 

Relacionats