Dijous, 14 de Novembre de 2019 - Edició 476
La República

La premsa internacional parla d’unes eleccions per la independència

Londres (ACN).- Els mitjans internacionals s’han fet ressò aquest dimarts a la tarda de l’anunci d’eleccions anticipades per part del president de la Generalitat, Artur Mas. “Catalunya votarà mentre la crisi a Espanya es fa més profunda”, titula l’agència australiana de notícies AAP, que valora que la contesa electoral serà un “referèndum de facto” per a la independència de Catalunya. De la seva banda, Bloomberg considera que Mas “desafia” Rajoy convocant comicis pel 25 de novembre, mentre que l’Agència France Presse (APF) diu que les eleccions es convoquen davant les “tensions independentistes”. Altres mitjans com el ‘World Street Journal’ i Reuters també parlen dels comicis catalans. 

Redacció
Redacció 25/09/2012
 
El País: Mas llama a votar el 25-N para encarar un proceso de autodeterminación

El Mundo: Mas adelanta elecciones para abrir ‘un proceso de autodeterminación

Berria: Hauteskundeak azaroaren 25era aurreratuko ditu Masek, “legitimitate berri bat” lortzeko

El diari francès ‘Le Point’ recull el teletip d’AFP, en el qual s’assenyala que les eleccions s’avancen dos anys respecte la data prevista davant “l’onada independentista”. El text també recull les declaracions de la portaveu del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, parlant de la “inestabilitat” que provoquen les tensions independentistes a Catalunya. 
 
El web de Bloomberg assenyala que la campanya posarà el focus d’atenció “al potencial per la regió més gran d’Espanya per declarar la independència”. Aquest “repte a Rajoy”, exposa el mitjà de comunicació nord-americà, s’afegeix als problemes del president espanyol, que “lluita per evitar un rescat europeu” que obligui a imposar encara més austeritat als espanyols.
 
L’agència AAP recull, entre d’altres, les següents declaracions de Mas: “És temps de prendre el risc (…) Si Catalunya fos un estat, estaria entre els 50 països més exportadors del món”. 
 
Reuters, mentrestant, destaca que la convocatòria d’eleccions anticipades per al 25 de novembre es fa “en un context de creixent sentiment independentista de Catalunya i de forta crisi econòmica a Espanya”. L’agència de notícies reprodueix aquestes declaracions de Mas: “En moments excepcionals, decisions excepcionals”. A més, recorda que la setmana passada el president va dir que Catalunya necessitava un govern amb una àmplia majoria.
 

Relacionats