Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

La premsa internacional assimila el 21-D a ”un referèndum”

ACN/M.B.| Les eleccions més excepcionals de la història recent dels catalans han ocupat les portades dels principals diaris del món, que han destacat el fet que els comicis es plantegen “com un nou referèndum d’independència”. En la línia de les prediccions a Catalunya, la premsa internacional preveu un resultat “ajustat” i un Parlament fragmentat i subratlla que alguns dels principals candidats es trobin “a la presó” o a “l’exili”.  Així ho ha fet -per exemple- el diari francès ‘Le Monde’, que també ha descrit la campanya electoral com “la de totes les fractures”. 

 

Redacció
Redacció 21/12/2017
Pel que fa a altra premsa francesa, ‘Le Figaro’ ha dit que “la unitat d’Espanya es juga a Catalunya” i ‘Libération’ ha afirmat que “Catalunya marxa de nou” i que “el resultat de les eleccions es preveu ajustat”. “Menys de dos mesos després de la seva declaració d’independència i de la seva posada sota tutela, Catalunya vota per elegir nous diputats”, ha dit. 
 
El diari belga ‘Le Soir’ ha destacat que “Catalunya vota per sortir de la crisi”. “Més de dos mesos després del referèndum d’independència, Catalunya elegeix el seu Parlament. Els dos blocs esperen la fi del bloqueig”, ha afirmat. En la seva edició digital, el diari belga ha anat més enllà i ha indicat que “els catalans voten per enfortir o oposar-se a l’independentisme” i ha subratllat que aquestes són “unes eleccions que semblen un referèndum a favor o en contra de la independència”.
 
Altres diaris també s’han fet ressò de les eleccions a Catalunya en les seves edicions digitals. El diari nord americà ‘The New York Times’ ha preparat un article per explicar quins són els aspectes a tenir en compte sobre les eleccions catalanes. Segons els seus periodistes, cap partit aconseguirà la majoria absoluta i, per tant, s’obrirà un període de negociacions. “Un resultat fragmentat sembla possible”, han afirmat des del diari. 
 
El diari britànic ‘The Guardian’ ha subratllat que, segons les enquestes, després de les eleccions hi haurà un “Parlament dividit” i que “probablement hi haurà una forta pugna” entre els partits. La BBC també ha indicat que “els partits independentistes i els partidaris de la unitat d’Espanya s’enfronten en unes eleccions catalanes convocades des de Madrid” i ha considerat que les negociacions entre els partits per tancar pactes seran llargues. 
 
“Què passarà a partir de divendres?”, s’ha preguntat el diari italià ‘Corriere Della Sera’. A Alemanya, ‘Der Spiegel’ ha indicat que les eleccions catalanes també afecten Europa i que “Rajoy espera que les pròximes eleccions puguin calmar la situació i enterrar el tema de la secessió”.