Dimarts, 18 de Febrer de 2020 - Edició 572
La República

La Premsa internacional alliçona Espanya: és la democràcia estúpids

En pocs dies influents mitjans com, Financial Times, The Guardian, France TV o la cadena econòmica Bloomberg han posat en el seu punt de mira la voluntat de fer un referèndum d’independència de Catalunya, i la manca de democràcia d’Espanya. L’actitud del govern britànic de pactar amb Escòcia un referèndum, ha obert els ulls al món deixant en evidència l’actitud antidemocràtica del govern Espanyol. Espanya comença a ser vista com un estat retrògrad i poc democràtic, que s’embolcalla amb la seva Carta Magna per defensar postures difícils de sustentar en una Europa democràtica. La pregunta és si les pressions faran claudicar Espanya.
 
 

Redacció
Redacció 16/10/2012

Espanya hauria de Seguir l’exemple del govern britànic
 
Blomberg en la seva editorial assenyala que “Per sobre de tot, Espanya hauria de seguir l'exemple del Regne Unit, garantint als catalans el dret de fer un referèndum sobre la independència i negociar una secessió legal i ordenada si així ho volen”. Segons un prestigiós columnista del “Financial Times”, el govern espanyol ha de deixar d'amagar-se en la llei i permetre un referèndum a Catalunya”, I France TV veu que la independència de Catalunya arribarà abans que la d’Escòcia i Flandes i recorda el Congrés espanyol va tombar la proposta de que Catalunya pogués convocar un referéndu. The Guardian, parlant avui sobre l’acord entre Cameron i Salmond, assenyala que  “Espanya i Canadà estan sorpresos per la facilitat amb què el govern britànic ha facilitat la celebració del referèdum. En un moment en què el sentiment separatista de catalans i els quebequesos va cap amunt, Madrid i Ottawa no estan tan relaxats com Londres. Això és un punt a favor del govern britànic. És la via democràtica. Però tot pot acabar com un excés de confiança despreocupat si Escòcia vota sí. Que no es menysvalori aquest moment”.
 
Le Figaró fa notar que el mot independència és tabú i Artur Mas encara no l'ha pronunciat

Avui el diari francès “Le Figaro” en la seva portada dona per fet que “Catalunya prepara un referèndum d'independència” i publica una fotografia de la manifestació de la Diada.
De Taillac escriu que Artur Mas utilitza “fòrmules imprecises per no haver de pronunciar el mot independència, que encara és tabú per a molts” i alerta que “ara que Espanya és a tocar del naufragi financer, la seva regió més rica amenaça d'abandonar el vaixell”. Le Figaro descriu CiU com “una formació de centre-dreta fins ara qualificada de nacionalista moderada” que ha fet “un viratge sececionista que ha agafat per sorpresa molts observadors”.

Le Figaro admet que “totes les enquestes confirmen que una majoria curta de catalans es pronunciaria a favor de la independència” si es fes un referèndum, un “secessionisme alimentat per la percepció d'abandonament de la regió”. De Taillac entrevista el director de la Cambra de comerç i indústria francesa de Barcelona, Philippe Saman, que denuncia el “dèficit d'infraestructures” com el corredor ferroviari mediterrani. “Avui, als catalans els diuen que no hi ha diners, abans els deien que hi havia altres prioritats, però la zona representa el 60% de l'economia i del comerç exterior espanyol”, avisa Saman, que augura que “el soufflé baixarà, però el problema de fons quedarà” enquistat.

Relacionats