Dissabte, 7 de Desembre de 2019 - Edició 499
La República

La ‘premier’ escocesa anuncia un segon referèndum independentista abans del ‘Brexit’

Guifré Jordan @enGuifre – Nicola Sturgeon es va presentar a les eleccions escoceses d’enguany amb el segon referèndum a la recambra i va dir que només el posaria sobre la taula si hi havia algun “canvi substancial de les circumstàncies”. Quin canvi més gran pot haver d’afrontar Edimburg que el Brexit? Aquest és el raonament que ha portat la primera ministra d’Escòcia a anunciar avui que la setmana vinent presentarà una proposta de llei sobre el segon plebiscit independentista.

Redacció
Redacció 13/10/2016

El referèndum, no més enllà del març de 2019

Durant la conferència anual del Partit Nacional Escocès (SNP), Sturgeon ha dit que el referèndum se celebraria abans que el Regne Unit formalment deixi la Unió Europea. La primera ministra britànica, Theresa May, va anunciar fa uns dies que començaria la ‘desconnexió’ no més tard del març de l’any vinent. La llei europea diu que el procés no pot durar més de dos anys, així que a priori, abans de l’abril de 2019 el Regne Unit estarà fora de la institució. Així, aquest termini és el que ara s’autoimposa Sturgeon per la segona oportunitat que tindran els escocesos per independitzar-se. 

La iniciativa marca el primer pas legal per fer la segona consulta

“Estic decidida a fer que Escòcia tingui la possibilitat de reconsiderar la qüestió de la independència, i fer-ho abans que el Regne Unit marxi de la UE, si això és necessari per protegir els interessos del nostre país”, ha dit Sturgeon. Així, ha reblat: “Això que puc confirmar avui que publicarem la proposta de llei del referèndum d'independència la setmana vinent”. La iniciativa és el primer pas legal per fer la segona consulta vinculant. 

 

Relacionats