Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

La Plataforma per a la defensa del transport prepara una vaga a tot l’Estat pel 27 de febrer

La Plataforma per a la defensa del sector del transport de mercaderies per carretera ha anunciat que prepara una vaga indefinida pel 27 de febrer a tot l’Estat per reclamar al govern estatal millores pel sector. Els transportistes reclamen al Govern espanyol mesures per pal·liar la crisi al sector, com no pagar l’IVA del 2008 o que els clients que no paguin en un màxim de 30 dies siguin sancionats. Aquesta plataforma representa prop del 80% dels autònoms i petits empresaris del sector i a Catalunya té uns 600 associats. La Plataforma va ser la darrera associació de transportistes en desconvocar la vaga del passat mes de juny que va causar problemes d’abastament en alguns punts del país.

Redacció
Redacció 11/02/2009

En una assemblea el passat 13 de desembre els transportistes van acordar un seguit de demandes per transmetre a l’Estat. Segons ha argumentat el president de la Plataforma, Manuel Núñez, el govern no ha fet cap pas i, per això, han decidit convocar una aturada indefinida. Per acabar de decidir com s’organitza la vaga a tot el territori estatal, la Plataforma ha convocat una reunió el proper 14 de febrer a Madrid.

La Plataforma ha denunciat que cap govern ha sabut aplicar una política de transports ‘adequada’ i que, actualment, l’activitat ha caigut més d’un 50% sense que s’hagi aplicat cap mesura per pal·liar-ho. ‘El sector es troba en una situació de col·lapse imminent’, ha denunciat la Plataforma que ha demanat al ministeri d’Hisenda que els condoni l’IVA del 2008 i els retorni totes les quotes pagades pels transportistes, incloses les adquisicions d’actius fixes. D’aquesta manera, els transportistes creuen que es podria injectar un ‘ajut directe’ a les empreses del sector.

Una altra reivindicació és sol·licitar la intervenció del govern perquè permeti crèdits a fons perdut per a les petites i mitjanes empreses i també moratòries en el pagament dels crèdits de 24 mesos a cost zero i línies de descomptes específiques fins que el sector es recuperi.

A més, els transportistes també volen que s’apliqui ‘de manera immediata’ la Llei de la morositat, que s’estableixi el cobrament dels serveis en 30 dies i que es sancioni als que no compleixin els terminis. Una altra reclamació és que el ministeri de Foment no doni més altes perquè s’incorporin professionals al sector durant, al menys, dos anys.

Per últim, la Plataforma també demanarà a l’administració que Foment actualitzi l’observatori de costos i l’adapti a les condicions de demanda i que es faci obligatori es seu compliment.

Totes aquestes demandes es faran arribar davant d’Administració i, segons ha explicat el president de la Plataforma, Manuel Núñez, si no reben cap notícia en positiu protagonitzaran aquesta aturada a tot l’estat espanyol.

Núñez ha declarat que la seva voluntat no és anar a la vaga però que si no reben cap resposta abans del 27 ‘no tindrem més remei’ que protagonitzar aquesta aturada. Segons el president de la Plataforma, el país ‘es pot paralitzar’ ja que els petits transportistes són els que fan el 80% dels serveis.