Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

La Plataforma en Defensa de l’Ebre demana ajuda a la societat per aturar el transvasament

La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) es mostra disposada a aturar ‘com sigui’ el transvasament de l’Ebre i per tal d’aconseguir-ho ha demanat ajuda a la societat civil i ‘coherència’ als polítics de les Terres de l’Ebre. La PDE considera que cal que els ciutadans ebrencs es mobilitzin i mostrin ‘una actitud ferma’ de rebuig al transvasament. Els portaveus de la plataforma han manifestat que en aquesta lluita no tenen ‘aliats polítics’ i que, sota la seva opinió, la interconnexió de xarxes obeeix a interessos financers d’empreses privades de l’àrea de Barcelona. La PDE s’ha mostrat convençuda que la crisi de la sequera es pot solucionar ‘amb els recursos propis existents a Barcelona’.

Redacció
Redacció 15/04/2008

Joan A. Panisello, portaveu de la plataforma, ha denunciat ‘l’engany i menyspreu’ del Govern vers les Terres de l’Ebre en anunciar la interconnexió de xarxes ja que, consideren des de la plataforma, abans de les eleccions ‘ja s’havia acordat fer aquest transvasament però no es va dir per guanyar molts vots de les Terres de l’Ebre’. La PDE ha denunciat un cop més l’incompliment del Compromís per l’Ebre i ha demanat responsabilitats al Govern i al conseller de Medi Ambient i Habitatge, així com han instat als polítics ebrencs a que ‘es posin en el lloc dels habitants de les Terres de l’Ebre’ i facin un exercici de ‘coherència’. Panisello ha afegit que l’estat d’emergència nacional ‘no és tan greu’ i que des del Govern s’està creant un ‘estat d’opinió per justificar unes obres que són injustificables’.

La PDE ha reiterat que la interconnexió de xarxes es farà partint d’uns sobrants d’aigua ‘que no existeixen’ i ha contradit el Govern afirmant que les obres ‘seran irreversibles’, i no temporals. Des de la plataforma també s’ha criticat que el Govern ‘ha provocat un enfrontament de territoris que no volem’ i que el projecte de transvasament del Segre ha estat una ‘cortina de fum’ per distraure els ciutadans de les Terres de l’Ebre.

Manolo Tomàs, portaveu de la plataforma, ha demanat solidaritat i comprensió a tota la societat catalana i ha afirmat que el transvasament ‘no té res a veure amb la sequera’ i que es deu a la ‘política urbanística prevista a les comarques de Barcelona’, afegint que la crisi és la conseqüència de la gestió privada de l’aigua. Tomàs ha fet una crida als ciutadans de les Terres de l’Ebre per tal que acudeixin a l’assemblea convocada per al proper dia 19 d’abril a Tortosa, on es debatrà l’actual situació i el camí que han de seguir les comarques ebrenques, i ha convidat també a participar-hi als ciutadans de les comarques de Lleida, Girona i Barcelona.

El portaveu ha explicat que la solució a la crisi per la sequera resideix en els propis mitjans de l’àrea metropolitana de Barcelona. En aquest sentit, ha fet referència al banc d’aigües de la conca del Llobregat i Besòs, a la recuperació de la xarxa d’abastament urbà i a la depuradora de l’aigua de l’aqüífer del Barcelonès.

Finalment, Tomàs ha demanat a les comunitats de regants de l’Ebre que es mantinguin ‘ferms als interessos del territori’ i que no siguin subjectes de la venda d’aigua de l’Ebre.