La Plataforma en Defensa de l'Ebre es manifestarà el 30 de maig a Barcelona La República
Dimarts, 15 d'Octubre de 2019 - Edició 446
La República

La Plataforma en Defensa de l’Ebre es manifestarà el 30 de maig a Barcelona

La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) demana a totes les organitzacions, entitats i a la societat civil el màxim recolzament en la primera gran manifestació de l’any que s’ha convocat a Barcelona, el 30 de maig, amb l’objectiu de fer sentir a tot Catalunya les problemàtiques del territori. Més enllà de la denúncia dels perills que corren el riu Ebre i el Delta, des de la plataforma ebrenca volen visualitzar i denunciar agressions com el cementiri nuclear o la implantació eòlica massiva ‘que recau de nou a la Terra Alta i la Ribera d’Ebre’.

Redacció
Redacció 21/02/2010

La PDE demana que la concentració sigui una ‘gran festa’ per fer sentir la veu més enllà del territori i perquè també es desperti l’atenció de la Unió Europea.

La desena Assemblea General de la Plataforma de l’Ebre (PDE) va concloure ahir al vespre a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa amb la convocatòria de la primera gran mobilització de l’any, que tant de temps fa que s’anuncia. Serà el 30 de maig i a la ciutat de Barcelona amb l’objectiu que els problemes del territori, els del riu Ebre i també les ‘amenaces eòliques i nuclears’, ‘es coneguin a tot el país’.

Abans, portaveus i representants de la PDE van recordar les denúncies que clamen des de fa mesos en referència als nous plans hidrològics de conca, i en concret el pla hidrològic de la conca de l’Ebre on no s’especifica encara quins han de ser els cabals mínims de cada tram del riu i que podria posar en perill la conservació del Delta de l’Ebre. També van tornar a insistir que els regadius Xerta-Sènia i Segarra-Garrigues són, més que canals de reg, ‘minitransvasaments encoberts cap a Castelló i Barcelona’ i van anunciar el compromís acceptat per la Unió Europea, la setmana passada a Madrid, per estudiar i analitzar l’ús real que han de tenir aquestes dues xarxes d’abastiment d’aigua.

Es va tornar a fer pal·lesa també la decepció de la PDE amb el govern actual. La lluita iniciada amb el PHN, justament fa deu anys, es va fer enfront dels dos partits que ocupen ara l’oposició al Congrés i al Parlament. Els canvis de model de desenvolupament que el nous governs prometien per a les Terres de l’Ebre no han arribat, s’han tornat a viure situacions crítiques amb el decret de sequera de Catalunya de fa dos anys, i la PDE, decebuda, ja no vol cap recolzament polític en la seva lluita. Tot i això, demanen als representants polítics de les Terres de l’Ebre el seu compromís per solucionar els problemes actuals, vagin o no en contra dels seus partits, i també han demanat al Govern català que ‘veti qualsevol pla que posi en perill el riu, el Delta i les Terres de l’Ebre’.

Crida al recolzament social
La Plataforma ebrenca fa tres mesos que realitza xerrades a diferents poblacions del territori per explicar les seves queixes i denúncies sobre el pal hidrològic de conca de l’Ebre. La PDE ha detectat ‘molta descoordinació, desinformació, desafecció i desmobilització’ en la lluita a favor del riu. Manolo Tomàs, portaveu, creu que molta gent ha cregut que el perill del PHN ha acabat i ha demanat el màxim recolzament social perquè la feina de la PDE es materialitzi de nou. Les grans mobilitzacions de la plataforma antitransvassista sempre han tingut grans respostes i han aconseguit frenar i pressionar els governs. Aquest és justament l’objectiu que cerca la PDE de nou, just quan compleix una dècada de treball, i ‘perquè aquesta lluita acabi d’una vegada per totes’.

Relacionats