Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

La Plataforma del Ter denuncia l’ACA per transvasar més aigua de la permesa

La Plataforma del Ter ha presentat una demanda administrativa a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per exigir el compliment la llei del Ter de l’any 1959, que regula el cabal d’aigua del riu. Denuncien que actualment s’utilitza entre un 85% i un 90% del cabal del Ter per abastir l’àrea metropolitana de Barcelona i demanen que en 6 anys l’aportació de l’aigua del Ter a Barcelona es redueixi a la meitat. Segons la Plataforma del Ter és ‘tècnicament possible’ per la posada en marxa de les dessaladores i per les millores d’aprofitament d’aigua i asseguren que Catalunya té ‘la capacitat suficient per generar recursos’ perquè d’aquí 12 anys, ‘i en anys normals’, no faci falta utilitzar aigua del Ter per abastir Barcelona.

Redacció
Redacció 15/04/2008

La Plataforma del Ter, constituïda per unes 60 institucions i entitats de la conca del Ter, expliquen que anualment es transvasa a Barcelona uns 200 hectòmetres cúbics d’aigua del Ter. O el que és el mateix: 8 metres cúbics per segon. La llei de l’any 59 diu que el cabal del riu al seu pas per Girona ha de ser de 3 metres cúbics per segon, quan ara afirmen que només en passen uns 0,8 metres cúbics per segon.

La demanada per via administrativa reclama a l’Agència Catalana de l’Aigua que compleixi aquesta llei i que s’obri un procés de diàleg amb la Plataforma. L’advocat de la Plataforma, Jordi Codina, ha amenaçat en interposar un contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i en portar d’incompliment de la llei a la Unió Europea en cas que ‘no hi hagi una resolució satisfactòria per la Plataforma’.

El President de la Plataforma del Ter, Francesc Camps, ha explicat que aquesta és una situació que es produeix des dels anys 80, però que ara s’ha ‘agreujat’ per culpa de la sequera. Camps afirma que han fet arribar aquesta queixa a l’administració en diverses ocasions, però assegura que l’actitud de l’Agència Catalana de l’Aigua sempre ha estat ‘d’autisme’.