Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

“La nostra” evita retransmetre els Segadors

L’espanyolització de les emissores de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió continua avançant a passos de gegant. Ni depenent d’una conselleria d’Esquerra (Cultura i Mitjans de Comunicació, de Joan […]

Redacció
Redacció 27/08/2007

L’espanyolització de les emissores de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió continua avançant a passos de gegant. Ni depenent d’una conselleria d’Esquerra (Cultura i Mitjans de Comunicació, de Joan Manuel Tresserras) s’ha aconseguit frenar aquest procés, que amenaça d’arribar a quotes aberrants. A la Corpo s’estan tornant més papistes que el papa, més espanyols que els d’Antena 3.

L’últim episodi d’aquest drama, després que Catalunya Ràdio decidís emetre en directe els partits del Real Madrid, ha estat la cacicada amb l’himne dels Segadors, dissabte a Wembley.

Fem memòria: dissabte els Catalans Dragons jugaven la final de la Carnegie Challenge Cup a l’estadi de Wembley, davant els Saint Helens, els campions del món. Inicialment el partit no s’havia d’emetre, però la pressió de la societat catalana, sobretot a través de la xarxa, va aconseguir que, finalment, es programés el matx. Al canal 33, això sí.

Com a totes les grans finals, minuts abans de començar el matx van sonar els himnes dels equips, i la majoria d’aficionats catalans estaven pendents de l’emissió del 33 per tal de sentir l’himne dels Segadors, l’oficial dels Catalans Dragons, interpretat per l’orquestra i els cors de la Reina d’Anglaterra al mític estadi de Wembley. Un moment mític, simbòlic, temut fins i tot pels mitjans espanyolistes més extrems, com Libertad Digital.  Un moment històric, ja que implicava que, malgrat no tenir seleccions esportives oficials, Els Segadors sonaven en un partit internacional, com a avantsala del que serà, d’aquí uns anys, qualsevol partit de les seleccions esportives catalanes.

Però el moment màgic no va ser possible. En una decisió sense precendents, el 33 va connectar amb Wembley just quan els Segadors havien acabat de sonar, a temps per sentir l’himne anglès, davant la indignació de la totalitat de l’audiència del matx.

Minuts després de la cacicada, la xarxa treia fum de seguidors indignats amb la decisió de TVC de no emetre l’himne dels Segadors. Tothom tenia clar que s’havia tractat d’una decisió política, i fòrums diversos s’han omplert de queixes durant el cap de setmana. Així, els diversos articles del web de l’AVUI sobre el partit han registrat fins a 900 comentaris amb queixes, i en una enquesta del diari el 70% dels enquestats opina que la decisió de “menjar-se” els Segadors fou una consigna política.

Al Racó Català els usuaris van denunciar ja durant el matx aquesta pràctica mafiosa per part de la branca espanyolista de TVC, i van començar a trucar a TVC i a enviar-hi correus electrònics espontàniament.

L’allau de trucades i correus electrònics amb queixes a TV3 va ser antològic durant tota la tarda de dissabte, i finalment el telenotícies vespre va mostrar durant uns quants segons imatges de Wembley mentre sonava l’himne. Però el mal ja estava fet, i amb quina impunitat. Ni un sol responsable, ni una nota de disculpa, res. Tal com informa l’AVUI, Josep Maria Farràs, del departament d’esports de “la nostra”, ha exculpat TVC de la no-transmissió en directe de l’himne, al·legant que la senyal internacional que va rebre TV3 no va poder arrencar a temps. Tot i això, altres fonts dins de TVC expliquen que l’emissora disposava de la senyal fins a dotze minuts abans de l’inici del matx, de manera que l’emissió dels Segadors podia haver-se realitzat a la perfecció.