Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

La Monumental, de ‘lloc de conflicte’ a ‘centre de referència mundial’

L’estudi d’arquitectura XV Studio ha presentat un projecte arquitectònic per convertir la plaça de toros Monumental de Barcelona, que descriu com ‘un lloc de conflicte, ‘en un centre de referència mundial de la sostenibilitat, el respecte als animals i l’oci responsable’. El nou centre s’anomenaria ‘Barcelona Ecological Center’ (BEC) i tindria fins a 25.000 metres quadrats que podrien reaprofitar-se com a clústers d’investigació, zones amb restauració de producció ecològica i comerç just, i recinte esportiu, segons ha explicat Xavier Vilalta, director de XV Studio.

Redacció
Redacció 08/09/2011
XV Studio enllestit una proposta que vol donar ‘un gir de 180 graus’ a la plaça de toros Monumental. El projecte es basa en l’aprofitament de les estructures actuals de la instal·lació per transformar arquitectònicament el recinte i convertir-lo ‘en un centre de referència internacional de la sostenibilitat i el respecte als animals’. Segons Vilalta, es tracta d”aprofitar la inèrcia d’una etapa anterior ja superada per transformar-la en una altra direcció positiva i amb futur’. 
 
En aquest sentit, Vilalta vol convertir ‘un lloc de conflicte’ en ‘un espai de trobada amb uns valors que van en sintonia amb el que entenem que la ciutat hauria de projectar al món’. ‘Canviar d’un model caduc a un projecte d’avantguarda i futur’, precisa, per ‘diferenciar-se i posicionar-se al món’.
 
Vilalta farà arribar al llarg de les properes setmanes el projecte arquitectònic als propietaris de la plaça, el Grup Balañá, i als responsables d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona.