Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

La ministra de Cultura per la confiança en la directora del Centre Documental de la Memòria Històrica i la destitueix

La ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, ha destituït la directora del Centre Documental de la Memòria Històrica (CDMH), María José Turrión. Segons ha informat el Ministeri de Cultura espanyol a l’ACN, la ministra ha decidit destituir Turrión per una ‘pèrdua de confiança’. González-Sinde pren aquesta decisió quasi dos mesos després de tornar a Catalunya els ‘papers de Salamanca’, una decisió que la màxima autoritat del CDMH i càrrec de confiança de la ministra no compartia, ja que defensava que els arxius es quedessin a Salamanca.

Redacció
Redacció 14/09/2011
Tot i el desacord de Turrión, González Sinde s’ha compromès a fixar un calendari pel retorn definitiu del fons documental espoliat durant el franquisme a Catalunya i que ha estat emmagatzemat des dels anys 30 a l’arxiu de Salamanca. Tant el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, com la Comissió de la Dignitat han denunciat en reiterades ocasions el retard en el retorn dels documents.
 
El Centre Documental de la Memòria Històrica alberga els fons relatius al període comprès entre el 1936 i el 1978. Amb seu a Salamanca, el seu nucli documental fonamental és el que hi ha a l’Arxiu General de la Guerra Civil espanyola, que conserva els seus fons documentals per a la investigació, la cultura i la informació. La documentació del CDHM pot ser utilitzada pels ciutadans. A més, es dedica també a la conservació, descripció i difusió de documents per garantir el coneixement del passat històric més recent.