Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

La ministra adverteix que el transvasament “no tindrà raó de ser” si continua plovent

La ministra de Medi Ambient espanyola, Elena Espinosa, ha advertit aquest dilluns que quan els envasaments acumulin el mínim d’aigua necessari per abastir l’àrea metropolitana de Barcelona les obres de construcció del transvasament i el decret llei d’excepcionalitat ‘no tindran raó de ser’. Espinosa no ha concretat, però, quin és aquest nivell mínim necessari i només ha assegurat que tot i les darreres pluges, en dades d’aquest diumenge, els envasaments catalans encara no eren prou plens per garantir aquest abastiment d’aigua. Des del tripartit, ICV i PSC s’han afanyat a matisar que ara per ara, el transvasament no s’atura.

Redacció
Redacció 19/05/2008

‘A data d’ahir encara no estaven en condicions de poder paralitzar l’obra, però en qualsevol cas fem un seguiment diari perquè si s’omplen els envasaments o si arriben al mínim necessari per abastir la població, sobretot la de l’àrea metropolitana de Barcelona, evidentment, l’obra no tindria raó de ser ni tampoc el real decret llei d’excepcionalitat’, ha explicat la ministra espanyola de Medi Ambient, Rural i Marí, en la seva entrada a l’edifici del Consell Europeu.

Declaracions ‘prematures’

El portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha afirmat aquest dilluns que ‘tant de bo les reserves’ d’aigua ‘permetessin no haver de fer res’. ‘Però aquest moment és encara llunyà’, ha admès acte seguit. Amb aquestes paraules s’ha referit a les declaracions de la ministra de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, Elena Espinosa, qui ha declarat que si els embassaments arriben al ‘mínim necessari’ per proveir la població l’obra de conducció entre Tarragona i Barcelona no ‘tindria raó de ser’.

Respecte al tema de l’aigua, Iceta ha dit que fa un any hi havia unes reserves del 51%, avui estan al 36%. ‘Fa un any ja s’estava amb un decret de sequera i és prematur situar-se en aquest escenari’, ha declarat, al temps que ha defensat la feina feta pel Govern.

Per ICV a dia d’avui no es pot aturar el minitransvasament

La portaveu d’Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV), Dolors Camats, ha declarat aquest dilluns que no creu que ‘ni la ministra Espinosa, ni el govern espanyol, ni el Govern, avui puguin garantir que es pugui deixar de fer la canonada’ que ha de portar aigua de l’Ebre a Barcelona. Ha matisat que ‘estem en permanent evolució’ i que tant de bo plogués el suficient per replantejar les mesures previstes contra la sequera. Camats ha assenyalat que des del partit s’ha valorat la manifestació d’aquest diumenge a Amposta com a ‘important’ per a les Terres de l’Ebre, però que hi ha també el rerefons d’un ‘sentiment de greuge comparatiu’ que en el tema de l’aigua ha trobat ‘un canal’ per fer-se ressò.