Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

La Mesa del Parlament demana un informe jurídic abans de pronunciar-se sobre les Iniciatives Populars pel referèndum d’independència

La Mesa del Parlament ha decidit encarregar un informe als serveis jurídics de la cambra per tal de poder avaluar si les dues Iniciatives Populars (IP) presentades per convocar un referèndum sobre la independència de Catalunya compleixen els requisits necessaris fixats a la Llei de Consultes. Fonts del Parlament afirmen que el més probable és que un cop s’elabori l’informe els membres de la Mesa sotmetin a votació les IP en una nova reunió la setmana vinent. En aquest punt de procés la Mesa tan sols ha de verificar que les propostes presentades compleixin amb els requisits que marca la Llei de Consultes deixant al marge criteris ideològics o d’oportunitat política. En aquest sentit la IP presentada per Uriel Bertran i Alfons López Tena inclou una frase introductòria per tal que sigui tècnicament impecable fins al punt d’afirmar que, si la Mesa la tomba, estarà ‘prevaricant’. La IP presentada per David Vinyals, en canvi, no inclou aquest text introductori sabent que és refutable tècnicament ja que creuen que la decisió depèn de la voluntat política de la Mesa. Tot i això, aquest dilluns denunciaven un ‘pacte’ entre CiU i ERC per tombar la seva IP i donar suport a la de Bertran i López Tena.

Redacció
Redacció 01/06/2010

Políticament, la clau està en Jordi Miralles
La IP presentada per Uriel Bertran i Alfons López Tena tindria a priori el suport d’ERC que, com ja va avançar directe!cat, veu ‘amb simpatia’ la iniciativa, i també de CiU. Tenint en compte la composició de la Mesa amb dos membres del PSC, Higini Clotas i Lídia Santos; dos de CiU, el convergent Lluís M. Corominas i el democratacristià proper a les tesis sobiranistes Antoni Castellà; un d’ICV-EUiA, el coordinador general d’EUiA Jordi Mirelles; un del PP, Rafael Luna, i presidida pel republicà Ernest Benach, l’abstenció de Jordi Miralles seria clau per tal que la IP prosperés gràcies al vot de qualitat de Benach. EUiA ha declinat avançar quin és el seu capteniment davant d’aquesta qüestió.

Dos informes jurídics, dos criteris
El 23 de març la Coordinadora presentava un informe jurídic (doc) del professor de la Universitat d’Standford Antoni Abad que sostenia que ‘la Llei determina que serà la mesa la que decidirà l’admissió a tràmit o no d’una Iniciativa Popular segons criteris d’oportunitat política, més que jurídica’ apostant per tramitar la IP amb exactament la mateixa pregunta que s’està fent a les consultes sobre la independència encara que, tècnicament, no s’ajusti a allò que la Mesa del Parlament pot aprovar entenent que l’aprovació o no depèn de la ‘voluntat política’. Amb aquesta via s’admetia que un dels objectius era que CiU i ERC ‘demostressin’ aquesta voluntat.

El 7 de maig, però, la Coordinadora tornava a presentar un nou informe jurídic (pdf), aquest cop a càrrec d’Alfons López Tena que plantejava que la mateixa pregunta que es fa a les consultes precedida de la frase introductòria ‘Per tal que el Parlament de Catalunya porti a terme les iniciatives necessàries per fer efectiva la voluntat popular, ¿Està d’acord que la Nació Catalana esdevingui un Estat de dret, independent, democràtic i social integrat en la Unió Europea?’ permetria abordar amb garanties tècniques el pas de la IP per la Mesa i forçar el seu debat polític, on al capdavall els partits s’hi haurien de posicionar, al ple del Parlament. En els darrers dies el jurista ha anat més enllà i ha afirmat que si la Mesa del Parlament rebutja la IP estarà ‘prevaricant’ perquè ho farà en base a motius polítics que no hauria de tenir en compte en ser un òrgan tècnic.

La Coordinadora dóna suport a les dues IP que demostre la ‘transversalitat ideològica’ del moviment
La Coordinadora Nacional dóna suport a les dues propostes. Anna Arqué va explicar a directe!cat que cal veure les dues IP -tant la de David Vinyals com la d’Uriel Bertran i Alfons López Tena- com una mostra de la ‘transversalitat ideològica’ de la Coordinadora i del propi moviment de les consultes i no com un símbol de ‘desunió’. Recorda que el Consell Plenari va aprovar a Girona tirar endavant una IP per fer un referèndum nacional i veu legítima qualsevol de les dues estratègies per tirar-ho endavant. Això sí, admet que s’ha generat una certa confusió i que, si la Mesa del Parlament dóna llum verda a les dues Iniciatives Populars, s’haurà de mirar d’unificar-les i fer ‘una única recollida de signatures’.