Dilluns, 20 de Gener de 2020 - Edició 543
La República

La meitat dels ajuntaments del Maresme donen suport a les consultes independentistes

L’efecte d’Arenys de Munt (Maresme) està tenint efecte a la comarca i dues setmanes després de la consulta independentista, la meitat dels ajuntaments del Maresme ja han aprovat, o estan pendents de fer-ho, mocions de suport a la iniciativa arenyenca, així com a noves consultes similars que, des de la societat civil, puguin sorgir a cada poble. En alguns casos com a Argentona, a més, ja hi ha un moviment ciutadà que s’està organitzant per dur a terme una consulta. Els últims municipis que aquesta setmana s’han afegit al moviment independentista són Alella, Canet de Mar i Teià. Altres, com Arenys de Mar, Tordera o Sant Pol de Mar, ho faran la pròxima setmana en els respectius plens municipals. Podeu seguir l’evolució de les consultes al mapa de directe!cat.

Redacció
Redacció 25/09/2009

Altres municipis que també han mostrat el seu suport a la iniciativa independentista són Cabrera de Mar, El Masnou, Premià de Mar, Santa Susanna, Tiana, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar. A més, hi ha altres municipis com Calella o Sant Andreu de Llavaneres, que ja tenen una moció d’ERC sobre la taula i que, en els pròxims dies l’hauran de debatre, amb la incertesa encara sobre si prosperaran.

Dels municipis que ja l’han aprovada destaquen alguns casos en els quals la moció ha tirat endavant tot i el fort pes del PSC –contrari a les consultes independentistes– en els govern municipals. Com en el cas d’Arenys de Munt, sovint les mocions han prosperat gràcies al suport de CiU, ERC i partits independents amb representació municipal, independentment de si ocupen un lloc al govern o l’oposició.

A l’altre costat de la balança hi ha Malgrat de Mar, Mataró i Pineda de Mar, on aquestes mocions s’han tombat. En tots els casos PSC i PP han sumat la majoria necessària per rebutjar les propostes independentistes. On també serà impossible que prosperin aquest tipus de mocions serà a Dosrius o Palafolls, on, com en el cas de Pineda de Mar, el PSC té la majoria absoluta.

A la banda dels indecisos, on encara no s’han presentat mocions independentistes, hi ha Cabrils, Caldes d’Estrac, Montgat, Òrrius, Premià de Dalt, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta i Sant Vicenç de Montalt. De tots aquests casos, només a Montgat l’aritmètica faria poc probable que prosperés una moció a favor de les consultes independentistes.

En el cas de Premià de Dalt, tot i que l’Ajuntament encara no ha mogut fitxa, la que sí que s’està movent és la societat civil, a través de la Societat Cultural Sant Jaume. El mateix ha passat a Argentona on ja existeix el moviment ‘Argentona pel Dret a Decidir’, que vol impulsar una consulta el més aviat possible i al marge de la plataforma Decidim-cat per tenir més impacte mediàtic.

Relacionats