Dissabte, 25 de març de 2023 - Edició 1703
La República

La MAT és una prioritat per la presidenta de la CNE

Diumenge José Luís Rodríguez Zapatero es va reunir amb François Fillon, primer ministre francès, i van acordar impulsar la consecució de la MAT. Ara, a més, la presidenta de la CNE, Maite Costa, creu que des d’un punt de vista tècnic és obvi que  l’Estat espanyol no pot continuar sent una illa. Opina que el risc d’accidents és elevat per culpa de la manca d’interconnexions amb Europa i considera “imprescindible” la interconnexió amb França.

Redacció 30/07/2007

L’ens regulador dels sistemes elèctrics de l’Estat espanyol és la Comissió Nacional de l’Energia (CNE) que depèn directament del govern espanyol. La seva presidenta, Maite Costa, qui va ser la màxima responsable d’energia de la Generalitat, està elaborant un expedient informatiu sobre les apagades d’aquesta setmana a Barcelona. Un dels objectius d’aquest informe és determinar els culpables i també definir responsabilitats sobre l’incident. Això sí, Costa ha assegurat que l’expedient pot comportar unes sancions econòmiques força dures.

Però, la presidenta de la CNE també s’ha referit a un altre tema d’igual importància. Maite Costa ha admès que la qualitat del subministrament és millorable en moltes zones de l’Estat espanyol i que tenim més risc d’accidents per culpa de la manca d’interconnexions amb Europa. Costa considera “imprescindible” la interconnexió amb França.

Costa creu que a la CNE li costa controlar i vigilar les empreses i les inversions que fan degut a que aquest organisme regulador sector necessita més instruments i més inversions. Així doncs creu que la qualitat del subministrament elèctric és millorable a moltes zones d’Espanya i que el risc és més alt per culpa de la manca d’interconnexions amb Europa. Per aquest motiu, Maite Costa fa una aposta decidida per la MAT, la línia de molt alta tensió que ha d’unir Catalunya i França.

Segons Maite Costa, “des d’un punt de vista tècnic és obvi que no podem continuar sent una illa”, i així s’ha manifestat la comissió que presideix.